Kúria: Nem kampányolhat Papcsák mellett a zuglói önkormányzati lap

2014.04.01. 13:55 Módosítva: 2014.04.01. 14:24

A Kúria szerint sérti a választás tisztaságának alapelvét, ha a zuglói önkormányzati lap az ellenzéki jelöltet támadja, ráadásul ugyanolyan üzenettel, mint ami a helyi fideszes hírlevélben is szerepelt, tudósít az MTI.

Az önkormányzati lap és a Fidesz helyi hírlevele, a Polgári Zugló is ugyanolyan üzeneteket közvetített, ezért fordult egy magánszemély a helyi választási bizottsághoz. A kifogásolt cikk címe az volt, hogy „A szocialista képviselő kilencven alkalommal nem Zuglót támogatta.”

A választási bizottság és a fellebbezés után a Nemzeti Választási Bizottság is elutasította a kifogást, a Kúria viszont helyt adott neki. A bíróság döntése szerint választási időszakban bármely párt vagy jelölt kampányanyagában foglaltak megismétlése az önkormányzat lapjában sérti a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményt.

Az önkormányzati lapnak ugyanis függetlennek kell lennie a választási eljárás során, a Zuglói Lapok így nem kampányolhatott volna az ellenzéki jelölt ellen. A Kúria eltiltotta a Zuglói Lapokat a további jogsértéstől, illetve a döntés közzétételére kötelezte.

Zuglóban nagy hullámokat vert a kampány, Papcsák Ferenc fideszes és az ellenzéki jelölt, Tóth Csaba is kölcsönösen feljelentette egymást a szórólapjaik miatt. A rendőrség viszont csak a fideszes feljelentés alapján nyomozott, szerintük az MSZP-s jelöltnek tűrnie kell a kritikát. Bővebben itt olvashat a szórólapok ügyéről.