Annát kiperelnék a gatyájából is

2014.04.02. 13:37
Nem sok esélye van a hétköznapi állampolgárnak, ha üzletét egy olyan családdal szemben kell megvédenie, amelynek tagjai jelen vannak a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában (BKIK), a fővárosi és kerületi önkormányzatban, de még egy gazdasági minisztériumi államtitkár is van köztük. Soós Anna húsz éve küzd a Szatmáry családdal azért a 35 négyzetméteres földdarabért, amin rövidáruüzlete áll. Kereskedni nem hagyják, kártalanítani nem akarják.

Kemény fába vágta a fejszéjét Soós Anna, amikor úgy gondolta, joga van kis boltját zavartalanul üzemeltetni, még akkor is, ha a körülötte lévő telket a főváros eladta.

A XVI. kerületi ingatlant az egyszerű zöldségesből az egyik leggazdagabb budapesti képviselővé lett Szatmáryné Jahl Angéla egyik családi kft.-je vásárolta meg a kilencvenes években, és azóta – most már csaknem húsz éve – próbálják, hosszú és szövevényes pereskedéssel, kitenni a kis üzlet, a Csini Butik tulajdonosát a területről. Soós úgy érzi, esélyeit rontja, hogy a Szatmáry család az évek során számos közéleti pozíciót szerzett: a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában Szatmáryné, a fia, a lánya, a férje és a veje is vezető posztokat töltött be, és a fia most államtitkár a Nemzetgazdasági Minisztériumban.

Soós Annát kiperelem a gatyájából is

– fogadkozott az egyik tárgyaláson Szatmáryné még évekkel ezelőtt egy tanúvallomás jegyzőkönyve szerint. Azóta ez kis híján sikerült is neki: Soós boltja ellen kiürítési végzés van érvényben, hónapokra még a működési engedélyét is visszavonták (ezt néhány hete átmenetileg visszaszerezte). A nő most a kerület egy frekventált részén, Mátyásföld központjában, a saját tulajdonában álló üzlet helyett két buszmegállóval arrébb, sokkal kevésbé jó helyen bérel egy másik üzlethelyiséget, ahol saját bevallása szerint éppen csak ki tudja termelni a bérleti díjat és a működési költséget. 

A körülbelül 35 négyzetméter alapterületű üzletet Soós még 1986-ban vásárolta meg. Az, hogy ő az ingatlan egy részén birtokos, a Szatmáry családot abban nem akadályozta meg, hogy hasznosítsa a területet: egy részét 90 millióért 50 évre adták bérbe a Molnak, egy másik részén pedig 75 milliós állami támogatással hotelt építettek. A telket egyébként 6,2 millió forintért vásárolták a kilencvenes években, sok más fővárosi tulajdonú ingatlannal együtt.

20 év 35 négyzetméterért

Soós Anna az elmúlt 20 évben nagyon sok fórumon és nagyon sok perben próbálta megvédeni a tulajdonát. A szövevényes történet legfontosabb részletei:

  • Soós Anna 1986-ban vásárolt meg egy kis üzlethelyiséget az Ingatlankezelő Vállalattól (IKV). A kis épületre nemsokára építési engedélyt és használatbavételi engedélyt is kapott, ami azt is jelenti, hogy az épületet csak az ő engedélyével lehet lebontani. Soós az üzlet alatti és az üzlet körüli telket is szerette volna megvenni. Az előbbi önkormányzati, az utóbbi fővárosi tulajdonban állt, és azt mondták neki, hogy nem eladó.
  • A Szatmáry családnak azonban mégis eladta a főváros a telket a rendszerváltás után. Soós szerint ebben szerepe lehetett annak is, hogy az üzletet bonyolító gazdálkodási iroda vezetőjének a lánya abban az időben a Szatmáryné vezetésével működő kerületi BKIK irodában dolgozott.
  • Szatmáryné rögtön szerette volna megszüntetni a Csini Butikot, de csak ekkor tudta meg, hogy az üzlet alatti 35 négyzetméteres telek az önkormányzaté, így azt nem is vette meg. Ezért beperelte a fővárosi önkormányzatot, mondván: a 6,2 millióért vásárolt telek nem volt tehermentes. Összesen 450 milliós kártérítést követelt, amiből 2000-ben 45 millió forintot meg is kapott. Ebből Soóst is kártalanítania kellett volna, de ez sosem történt meg.
  • A Csini Butikon kívül több pavilon is állt a kérdéses telken, ám nekik nem volt végleges építési engedélyük. A telekvita során a pavilonok tulajdonosainak, illetve Soósnak is felajánlották, hogy egy másik helyen folytassák a kereskedést, Soós azonban ezt nem fogadta el, mert sokkal kedvezőtlenebb lett volna az új helyszín.
  • Szatmáryéknak végül sikerült megszerezniük az üzlet alatti önkormányzati földdarabot is, egy telekcsere keretében. Így jelenleg 17 millió forint bérleti díjat követelnek visszamenőleg Soóstól a telekhasználatért, és azért, mert másnak nem tudta bérbe adni az üzletet. Soós egyébként rendszeresen próbálta fizetni a korábban a bíróság által megszabott, még az IKV-s szerződésben meghatározott bérleti díjat, 925 forintot havonta, ezt azonban nem vették át tőle.
  • Soós üzletének értéke körülbelül 14 millió forint. Az évtizedek óta tartó pereskedésre már rengeteg pénzt költött, egy alkalommal csak az illetékre 1,2 milliót kellett befizetnie.
  • A telektől 2009-ben részben a sok per miatt megszabadult a Mátyás-Központ Kft.: kiválással létrehoztak egy másik céget, a Mátyás Invest Kft.-t, amelynek lényegében átadták a területet. A Mátyás Investnek egy ideig Szatmáryné is a tulajdonosa volt.

De miért zavarja ennyire a Csini Butik Szatmárynét?

„Nem rosszindulatból kell a butikot lebontani, hanem azért, mert a vele szomszédos telek csak erről az oldalról közelíthető meg a főútról, illetve amíg a butik áll, addig nem igazán építhető be a telek" – magyarázta a helyzetet az Indexnek Szatmáryné Jahl Angéla, aki szerint Soós semmilyen megegyezést nem volt hajlandó elfogadni az évek során. Azt is hozzátette:

Soós Annával semmilyen jogi, vagy más kapcsolatban nem állok. Nincs egymás irányában tartozásunk vagy egyéb kötődésünk. Ugyanígy semmi közünk nincs a szóban forgó ingatlanhoz, illetve az azt jelenleg tulajdonló céghez sem. Az érintett személlyel az elmúlt 15 évben még csak nem is beszéltem

Bár a butik tulajdonosa nagyon örülne, ha ez valóban így lenne, az egyik peres eljárásban továbbra is 17 millió forint bérleti díjat követelnek tőle, ő pedig, bár éppen szünetelteti a kártérítési eljárást, nem tett le arról, hogy egyszer kártalanítani fogják.  A butikjával kapcsolatban jelenleg három peres ügye van folyamatban a bíróságon, és bár tény, hogy Soós a Mátyás Investtel pereskedik, a nő szerint a kft. igazgatója neki többször is bevallotta, hogy valójában nem ő hozza a cégre vonatkozó döntéseket, sőt, amíg a nő nem hívta fel, azt sem tudta, hogy milyen pereskedése közepébe került.

csinibutik.PNG

Egy, a helyi viszonyokat jól ismerő forrásunk szerint a konfliktus elmérgesedésében az is közrejátszott, hogy a Csini Butik kirakatában nagyon sokáig ki volt függesztve Soós kálváriájának a története. Mivel a butik egy lakótelephez közel, a főutca mellett van, ezt nagyon sokan olvasták, ami nem tett jót a Szatmáry család hírnevének. Szatmáryné és Soós egyébként tényleg nincs beszélőviszonyban egymással. Egyszer két-három évvel ezelőtt az unokájával elsétált a butikom előtt, odaköszönt, és mivel nem vagyok bunkó, én is biccentettem" – mondta Soós.

Mindeközben a Szatmáry család

A Szatmáry család a pereskedés éveiben egyre nagyobb politikai befolyásra tett szert, ami Soós szerint hatással volt az ő ügyének kimenetelére is. 

Szatmáryné Jahl Angéla jelenlegi tisztségei

Szatmáryné a vagyonnyilatkozata szerint az alábbi tisztségei után vesz fel fizetést a fővárosi képviselői tiszteletdíja (bruttó 256 ezer forint) mellett:

Szatmáry Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. – ügyvezető, havi 240 ezer forint (bruttó)

Nagybani Piac Zrt. – felügyelőbizottsági tag,  havi 264 ezer forint (bruttó)

BKIK Oktatási Szolgáltató Kft., felügyeleti tanács tag, BKIK Pest Megyei Fejlesztési és Képzési  Bizottság, elnök - évi 397 ezer forint (bruttó)

A család először a BKIK-ban szerzett fontos pozíciókat. Szatmáryné volt már a befolyásos szervezetben a tagszervezetek kollégiumának elnöke és főtitkár is, illetve vezette a XVI.kerületi tagirodát is, jelenleg pedig a kereskedelmi tagozat elnöke. Szatmáry Kristóf korábban a BKIK alelnöke volt, most elnök. Testvére, Aranka jelenleg az V. kerületi tagszervezet vezetője a BKIK-banSzatmáryné egy 2012-es interjúban azt mondta, szerinte teljesen természetes, hogy gyermekei, akik a kereskedelemben nőttek fel, szintén aktívan érdeklődnek a vállalkozói érdekvédelem iránt. Egy 2005-ös Népszabadság-cikk szerint nemcsak a közvetlen családtagok, hanem például Szatmáryné féltestvére, Boda E. György és Szatmáry Kristóf sógora, Gősi Tamás is tisztségeket szerzett a kamarában.

A BKIK szerint egyáltalán nem áll fenn összeférhetetlenség a Szatmáry család különböző tagjainak vezető pozíciói között, mivel egyikük sem kap fizetést a munkájáért, hanem önkéntes tagok, akik ráadásul az éves tagdíjat is megfizetik.

agrajz szatmary
Fotó: Index

Szatmáryné a Fidesz színeiben – de a BKIK jelöltjeként – a fővárosi közgyűlésbe is bekerült, a városfejlesztési és környezetvédelmi, illetve a közbeszerzési bizottság tagja. Szatmáry Kristóf a XVI. kerületi önkormányzatban volt és a parlamentben jelenleg is képviselő, a nemzetgazdasági tárca államtitkára, és az áprilisi választásokon a XVI. kerületben indul a Fidesz egyéni jelöltjeként.

Trafik: vesztes vagy nyertes?

A Szatmáry család a trafikosztásnál is remekül tudta érvényesíteni az érdekeit. Szatmáryné lányával közös cége, a Bagó-ért Bt. a hatodik kerületben kapott egy trafikot, ami már csak azért is érdekes, mert nem sokkal korábban Szatmáryné részt vett a Magyar Dohány Kerekasztal létrehozásában, a fia pedig már államtitkár volt.

További három budapesti, forgalmas helyen lévő trafikot nyert a Rózsa Dohány Bt. is, amelynek egyik tulajdonosa Gősi Tamás, Szatmáry Aranka férje, egyik másik tulajdonosa pedig a Géré Kft., amely Szatmáry Arankáé – erre az a Karácsony Gergely hívta fel a figyelmet, aki a választókerületben Szatmáry ellenfele lesz vasárnap a baloldali pártszövetség jelöltjeként. A bt-ben kültag Szatmáryné jelenlegi férje is. Gősi egy másik cége, a Rácz-Tabak Bt. szintén kapott négy budapesti trafikot.

Szatmáryné egyébként személy szerint a trafikügy vesztesének tartja magát, mivel korábban a cégének öt dohányboltja volt, és az újraosztáskor csak egyet kapott meg, noha négyre pályázott.