A Fidesz mindenkit megtalál

2014.04.03. 17:25
Olvasónk mindent megtett, hogy ne kapjon névre szóló kampányüzeneteket, mégis kapott. A helyi Fidesz nem tudta megmondani neki, hogy honnan voltak meg az adatai, a párt szerint valaki visszaélhetett velük. A Nemzeti Választási Irodától viszont megtudtuk: a levelek elkerüléséhez két különböző tiltás kell. A meglehetősen bonyolult eljárás nemcsak olvasónkat téveszthette meg.

István nem szeretett volna levelet kapni a Fidesztől, de nem tudta megúszni. Pedig nem bízta a véletlenre: kérelmezte a Nemzeti Választási Irodánál (NVI), hogy a választói névjegyzékben szereplő adatait ne adják ki egyik pártnak sem. Az erre vonatkozó kérelmét elmondása szerint az NVI január 15-én hagyta jóvá, a Fidesz mégis névre szóló levelet küldött neki.

Olvasónk soha nem írt alá sem fideszes ajánlóívet és petícióit, semmilyen kapcsolata nem volt a párttal, és nem is támogatta azt. Így szerinte semmiképp nem rendelkezhetnek az adataival.

A továbbpattintás mesterei

István először a TASZ-hoz fordult, hogy segítsenek neki „megtenni a szükséges lépéseket”, majd felhívta a Fideszt is. A párt azt ígérte: kiderítik, honnan volt meg a címe, és visszahívják. Mikor másodszor beszéltek (ekkor is István kezdeményezett), a párt helyi, kőbányai szervezetéhez irányították, itt azonban már nem voltak ennyire segítőkészek:

bunkón elküldtek a fenébe, de azt mondták, törölnek a nyilvántartásukból

– írta a találkozóról István. A X. kerületi pártirodában azt nem tudták megmondani neki, hogy honnan volt meg nekik a címe. Olvasónk a rendőrséghez fordult, ahol közölték vele, hogy a neve és a címe „nem minősített személyes adat”, majd a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalához (KEKKH) irányították. Itt egy illetékessel sem tudott beszélni, ezért felhívta a helyi Kormányhivatalt, akik váratlan módon

9,5 millióért megvehetik

A hatályos jogszabályok szerint a magyar állampolgárok személyi adatait és lakcímét a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium irányítása alatt működő Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala tartja nyilván.

A jogszabályok értelmében a nyilvántartásból harmadik fél megvásárolhatja azoknak az állampolgároknak az adatait, akik ezt előzőleg nem tiltották le. 

Azt, hogy a pártoknak ezért mennyit kell fizetniük, a választási eljárásról szóló törvény 154. paragrafusa szabályozza. Ennek értelmében, ha egy országos listát állító párt a teljes névjegyzéket megvásárolja, akkor a listás választókerületben megválasztható képviselők számát (93) a bruttó minimálbérrel (101 500 forint) megszorozva kapott összeget, vagyis 9 439 500 forintot kell fizetnie.

kedvesek voltak.

Elmondták Isvánnak, hogy ha bemegy a Kormányhivatalba, ott letiltathatja az adatai kiadását, de ennél többet ők sem tudtak segíteni. Így a legfontosabb kérdésre, hogy honnan voltak meg az adatai a Fidesznek, még mindig nem kapott választ.

Közben megtudta, hogy a házban mások is kaptak ilyen leveleket, sőt, állítólag olyan névre is érkezett levél, aki soha nem is lakott ott. A lakók elmondása szerint a leveleket aktivisták dobták be.

Fidesz: megvettük

A választási névjegyzék bármely jelölő szervezet által megvásárolható. Kivétel ez alól azoknak az embereknek az adatai, akik kérték, hogy ne adják ki azokat

– fokozta tovább a rejtélyt a Fidesz lapunknak elküldött válasza. István ugyanis éppen ilyen ember.

A párt szerint ha valaki olyan kap levelet a párttól, aki a párt semmilyen korábbi akciója során nem adta meg az adait, annak „nagy valószínűséggel valaki visszaélt az adataival, amikor kitöltötte pl. az aláírásgyűjtő ívet”.

Fizetett önkéntesek?

A párt válaszának egy másik érdekes pontja is van, miszerint „a Fidesz központilag nem fizet az önkénteseknek”. Ettől némileg eltérő történeteket hallottunk a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Dédestapolcsányról, ahol egy olvasónk először arról számolt be: Orbán Viktor névre szóló levelét közmunkásokkal hordatják ki.

Az ügyben megkerestük Lukács Lászlót, a település független polgármesterét, aki azt mondta, hogy nagyon sok közmunkás dolgozik nagyon sokat, és az is lehet, hogy olyan ember viszi ki a levelet, aki közmunkás, de az biztos, hogy nem munkaidőben, hanem csak a szabadnapjain. Lukács azt is hozzátette, hogy az önkéntesek pénzt kapnak a Fidesztől a levél kivitelért, egy későbbi beszélgetésünk alkalmával viszont már azt mondta: nem tudja, hogy fizetett-e a párt a szabadnapos közmunkásoknak.

Ha így lenne, az ellentmondana a párt válaszában foglaltakkal, ugyanakkor az is kérdéses, milyen közmunkás az, aki szabadnapot vesz ki azért, hogy a Fidesznek kampányolhasson, ingyen.

NVI: két névjegyzék van

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint két különböző adatbázis létezik, a központi névjegyzék és a KEKKH által vezetett, a polgárok személyi és lakcím adatait tartalmazó nyilvántartás (SZL).

A helyi választási irodában mindkét adabtbázisból való adatok kiadását le lehet tiltani, ugyanakkor a két tiltás nincs egymással összefüggésben. Magyarul: hiába tiltja le valaki a névjegyzékben szereplő adatai kampány céjára való kiadását, ugyanezek az adatok a KEKKH által vezetett SZL-ből még kiadhatóak lesznek, és fordítva.

Ez két szempontból is kérdéseket vet fel. Egyrészt, nem biztos, hogy minden választópolgárt megfelelően tájékoztatnak arról, hogy ahhoz, hogy az adataik ne a pártoknál landoljanak, két különböző tiltást kell kérelmezniük. Másrészt, nehezen érthető, hogy a két tiltás miért nem kölcsönös, ha egyszer az NVI oldalán is szereplő 17/2013. (VII. 17.) KIM rendelet szerint a központi névjegyzékbe az SZL-ből vezetik át az adatokat. Tehát ha az egyikből nem akarjuk kiadni az adatainkat, valószínűleg a másikból sem fogjuk.

Az NVI újabb telefonos megkeresésünkre megerősítette: a két nyilvántartásból való adatok kiadását valóban külön kell letiltani. Januárban háztartásonként kiküldtek egy levelet, amelyben az ezekhez szükséges kérelem is szerepelt: ahhoz, hogy valaki biztosan ne kapjon kéretlen levelet, a G és a H pontot is be kellett ikszelnie. Arra a felvetésünkre, hogy ezt miért nem lehet egy lépésben, az NVI munkatársa  annyit mondott: „mi csak jogalkalmazók vagyunk”.