Orbán: A kommunisták mind ott lesznek

09
2014.04.05. 21:40 Módosítva: 2014.04.05. 22:30
Könnyed kampánylevezetés, semmi felesleges kockázat: Orbán Viktor szombaton, a választás előtti napon egyhetes kampányturnéját Debrecenben zárta. Talán csak Csorna, Kecskemét vagy Pápa lett volna ennél kényelmesebb, de Kósa Lajos, a Fidesz erős emberének városa is tökéletesen megfelelt. A Kossuth tér teljesen megtelt.

Orbán Viktor megmondta: ez a város (Debrecen) aluszékony volt 1998-ig, mikor is aztán úgy döntöttek a debreceniek, jöjjön a Fidesz, jöjjön Kósa. Azóta viszont egy sikeres, gazdag, fejlődő város lett. Ugyan felhalmozott a város csekély 28 milliárdos adósságot a Fidesz erős emberének irányítása alatt, de semmi gond, a kormány „a várost adósságából maradéktalanul kiváltotta”.

A kormány! A miniszterelnök Kósával boldogan összeölelkezve kérte a várost, hogy engedjék el Lajost, aki ugyan nem lesz tovább polgármester, de a parlamentben ülve képviselni fogja a várost.

Hajdú-Bihar megye választókörzeteiről még a Bajnai alapította Haza és Haladás tanulmánya is azt mondja: a magyar választási földrajz hagyományosan jobboldali területén helyezkedik el... a magyar politikai rendszer radikális átalakulásáig a jobboldali adottságú területeken 2014-ben nem lehet reálisan remélni a demokratikus ellenzék egyéni mandátumszerzését

csak speciális helyi körülmények együttállása esetén.

− bármit is jelentsen ez. Hogy Debrecenben mi áll majd együtt mivel vasárnap, azt egyelőre nem tudjuk, de annyi biztos, hogy 2010-ben az akkor 9 választókerületből 9-et a Fidesz hozott el, ahogy 2002-ben is a Fidesz jelöltje nyert az összes  választókerületben. Egyedül 2006-ban nyert hármat az MSZP, de ott is 1-2%-os előnnyel.

A kormány az új választási törvénnyel hatra szűkítette a választókerületek számát a megyében. A Haza és Haladás szerint amellett, hogy a Fidesz szinte befoghatatlanul erős a megyében, a kistelepüléseken még a Jobbik is az országos átlaguk felett teljesített 2010-ben, ami szintén a kormányváltókat szorongatja most.

Húsz év múlva is Orbánnak hívják a miniszterelnököt

Kósa Lajos, aki mindig hozta a saját, debreceni  választókerületét, idén is jelöltette magát, lemondva ezzel a polgármesterségről. Természetesen beszélt a kampányzárón is. Kósa hál' istennek megengedő volt az országot elhagyókkal: „Mindenki lásson világot természetesen, de mindenkit visszavárunk a tudásával, hogy építsük együtt a várost, az országot." Kósa szerint végre van az országnak egy olyan kormánya és végre egy olyan miniszterelnöke, „aki amikor úgy tűnik, Brüsszelben nagyon messzire gurult a gyógyszer, akkor odaáll és meri azt mondani: ha Európa megszűnik keresztények lenni, Európa megszűnik.” És nagyon helyesen ahhoz is veszi a bátorságot, hogy ezt az alkotmányunkba is beleírjuk.

Kósa csodálatosan mutatta be, milyen az, amikor egy mondaton belül az egyik kezével ad, a másikkal elvesz:

És a kétkedőknek, azoknak, akik mindenhol és mindig csak lélegeztetőgépet és defibrillátort látnak, azoknak is elmondjuk, hogy az országot nekik is építjük. Jöjjenek ki a stadionba, szurkoljanak a magyar válogatottnak, hogyha ez még megy nekik...

Kósa Lajos megverése egyébként olyan esélytelennek tűnt, hogy az MSZP le is passzolta az Együttnek a helyet. Kósa kihívója, Dr. Szegedi doki István onkológus, aki annyira orvos, hogy Facebook-oldalán azt írja, a fotózkodásokra valahogy sosem jutott el, mert mindig ügyelnie kellett. Ahogy ma, a választás előtt egy nappal is. De ahogy írja, ez őt megnyugtatja.

A másik két debreceni választókerületben MSZP-sek indulnak a fideszes jelölt ellen. A 2. számúban Dr. Rónai György, háziorvos, a 3. számúban pedig Pallás György, egyetemi tanár, aki először indul választáson. A Republicon be is árazta őket: a 106 egyéni körzetből a 98. és 99. helyre tették őket nyerési esélyek szempontjából. Pallás egyébként a hölgyek nagy barátja, Tasó László ellenfele lesz.

Tasó beszélt is a kampányzárón. A sok magyar és székely zászló láttán olyan emelkedett, látomásos hangulatba került, hogy szívünk parancsairól, az érzések örökölhetőségéről és a Kárpát bércein soha ilyen magasan nem lobogó nemzeti lobogóról beszélt. Tasó látta a vasárnapi győzelmet, mert soha ennyien nem voltak még a téren. Pósán László képviselőjelölt is felszólalt: miután elmondta, hogy a baloldal és annak helyi jelöltjei csak gyűlölködni és pocskondiázni tudtak a kampányuk alatt, macskajancsiknak, pojácáknak, sehonnai bitang embereknek nevezte őket, akik lepaktáltak a maffiával.

Ezután jött a legsújtóbb dolog, amit a kampány alatt hallottam: Kotzián Rudolf 2004 elbukott népszavazására írott versét szavalták el, aktualizálva ezzel annak szövegét a most vasárnapi választásra. A vers címe: Ahogyan szavaztál, úgy bánjanak veled. Egy rövid idézet: Ahogyan szavaztál, úgy bánjanak veled! / Úgy mentsenek ki a lángban álló házból! / Úgy húzzanak ki a vad, dühöngõ árból! / Éhhalál küszöbén úgy kapj majd kenyeret! / Ahogyan szavaztál, úgy bánjanak veled!

Ez a vers olyan fenyegetőre sikerült, hogy ha itt és most kellett volna szavazni, még Debreczeni József vagy Kende Péter is összeszorított farpofákkal húzta volna be az x-et a Fideszre.

És jött Orbán Viktor, aki nem szeretett volna úgy lefeküdni, hogy benne maradjon valami szólás, mondás, közhely, bon mot. A miniszterelnök elsorolta, hogy mi mindent tettek az országért, és azt, hogy a szocik ehhez képest pont az ellenkezőjét tették és tennék. „Brüsszellel szemben is megvédtük az országot, míg korábban csak alázatos kuncsorgásra tellett az ország vezetőitől.” Orbán szerint pontosan lehet tudni, hogy ha a szocialisták kormányra kerülnének, ugyanúgy folytatnák a rombolást:

Mi átlátunk a szitán. Keresztények vagyunk, nem balekok.

És üzent a Jobbik-szavazóknak is. Vagyis leginkább azoknak, akik inkább a Jobbik felé hajlanak a Fidesszel szemben. És mindezt olyan csodálatos virágnyelven, hogy még a színpad mellett kitelepült jobbikos aláírásgyűjtők sem biztos, hogy értették. Orbán szerint érkezik a kihívás „a másik irányból is”, és ha valaki megérti a fiatalokat, akkor azok ők. De figyelmeztetett mindenkit, hogy itt egy országról van szó, a játék nem babra megy, itt nincs hely felelőtlenkedni. Azt például felelősségteljesen kijelenteni, hogy lépjünk ki az EU-ból, hazardírozás, és azt gazdasági összeomlás, fejetlenség követné. Figyelmeztetett, ne engedjük, hogy az indulatok elragadjanak minket:

Ha nem ülsz az asztalnál, ne csodálkozz, ha felkerülsz az étlapra.

De az ilyen típusú mondatoknak nem volt vége, rögtön jött a következő, amikor arról beszélt, hogy bár jól állnak a csillagok, jó számokat mutatnak a felmérések, azért a választás mégiscsak vasárnap dől el, azt akkor kell megnyerni:

Aki a forró tejjel megégette a szája szélét, jobb, ha a hideg vizet is fújva issza

– utalt a 2002-es nem vár vereségre, majd hozzátette,

A mérkőzés vasárnap reggel indul, az állás nulla-nulla.

Majd – mivel a választás családi ügy, a családot pedig az asszonyok tartják össze – arra kérte az asszonyokat, hogy vigyék el az egész családot szavazni:

A kommunisták mind ott lesznek, legyünk hát ott mi is!