Orbán megdicsérte Mesterházyt és Hillert

2014.04.05. 09:03

Csak a Fidesz

Ez a címe annak az Orbán Viktor miniszterelnökkel készített egész oldalas interjúnak, ami a Magyar Nemzet szombati számában olvasható. Orbán az interjúban leszögezi, hogy a Fidesz ellenfele az MSZP és a Jobbik. A Jobbikról annyit mond a miniszterelnök, hogy „szép gesztus a nőnapi virágosztás, meg a megölelgetett kutyusok, valamint az is, hogy a legsötétebb történelmi korszakainkat felidéző retorikát egy időre abbahagyták”, de a Jobbikkal az az igazi probléma a miniszterelnök szerint, hogy kilépne az Európai Unióból, ez pedig megengedhetetlen.

Orbán szerint az unió és hazánk viszonya nem „szerelmi kérdés”, az EU-t használni kell, kilépni belőle viszont nagyon veszélyes lenne, mert „aki nem ül az asztalnál, az hamar felkerül az étlapra.”

Az unióhoz való viszony az egyik legnagyobb baj a baloldallal is. Orbán szerint a baloldal ugyan úgy tekint Brüsszelre, mint ahogy tekintett Moszkvára. Orbán megjegyezte, hogy Mesterházy Attila politikájában látott ettől elmozdulást, és Hiller István kultúrpolitikájában is „jutott hely és szerep a nemzeti kultúrának." Ezeknek a kedvező jeleknek a széleskörű baloldali összefogás vetett véget, és mindettől függetlenül a miniszterelnök szerint a baloldal fő szenvedélye a gyűlölködés. A Magyar Nemzet újságírója ekkor kérdezte meg aggódva, hogy

Ha már szóba került a baloldal fő szenvedélye: érzi az ön felé áradó gyűlöletet?

A miniszterelnök szerint viszont ez a gyűlölet elenyésző ahhoz a bátorításhoz képest, amit a magyar emberek többségétől kap. Az interjúban szóba került, hogy a Fidesz nem készített választási programot, de Orbán elárult néhány részletet, hogy mit terveznek, ha sikerül az újrázás:

  • Az unióval a földtörvény és a rezsicsökkentés miatt folytatott vita májusban lendületet kap,
  • megmentik a devizahiteleseket és
  • létrehoznak egy nonprofit állami közműcéget, ami „alapvető rezsiellátásokat” nyújt majd az embereknek.

Orbán óvatosan fogalmazott a Fidesz kétharmados győzelmével kapcsolatban, szerinte egyszerű többséggel is el tudják végezni az összes teendőt, de kétharmaddal „mindez gyorsabban, gördülékenyebben és eredményesebben zajlana”.

Orbán Viktor évek óta csak baráti lapoknak, tévéknek adott interjút, olyan helyre, ahol kényelmetlen kérdésekkel is szembesülhetne, nem megy. Az Indexnek utoljára 2006-ban adott interjút. Most, a választások előtt ezt kérdeztük volna tőle.