Az Index bojkottálja a Fidesz és a DK esti rendezvényeit

2014.04.06. 17:41 Módosítva: 2014.04.06. 17:45

Miután visszaigazolta a regisztrációjukat, a Fidesz több lapot is arról értesített, hogy „a külföldi sajtóorgánumok nagy számú jelentkezése” és a helyszűke miatt mégsem engedik be őket a párt esti, eredményváró rendezvényére. Így járt a Hír24, a Cink–444-páros és a Magyar Narancs is. 

A Demokratikus Koalíció az MTV és a Hír TV regisztrációját nem fogadta el, mivel nemkívánatosnak tartja őket.

Az Index szerkesztősége szerint a nyilvánosság ilyen korlátozása a pártok részéről érthetetlen és elfogadhatatlan. 

Ezért, bár a helyszíneken ott leszünk, de az akkreditációt igénylő területekre nem lépünk be a Fidesz-KDNP és a DK ma esti rendezvényein, arról tudósítunk, amiről így lehetséges.

Update: Az Index kezdeményezéséhez az este folyamán a hvg.hu, az Origo és a Népszabadság online és a 168 óra is csatlakozott.

Update 2: Cikkünk megjelenése után Gyurcsány a Facebookon magyarázta, hogy a DK miért tiltotta ki az MTV-t és a Hír TV-t az eredményvárójukról. Röviden: mert a köztévé és a Hír TV nem sajtó, hanem a „Fidesz bunkósbotja”. A bejegyzés végén azonban azt is írja Gyurcsány, hogy a bojkott hatására esetleg átgondolhatják korábbi döntésüket.

A köztelevíziót és a HírTV-t nem tartom sajtónak. Szerintem mindketten egy párt, a Fidesz bunkósbotjai. Hazudnak, ferdítenek, egyetlen párt érdekei szerint csűrik-csavarják a valóságot. (...)  Nem a kritikával van a baj. Ugyan, dehogy. A nyilvánvaló hírhamisítással, a hazugságok rengetegével, a pártszolgálattal. Azzal viszont van. Nem kicsit, nagyon. (...) Persze lehet, hogy nincs igazam. A bojkott erős figyelmeztetés, hogy átgondoljuk eddigi álláspontunkat. Meg fogjuk tenni.

Egyetért azzal, hogy pártok távol tartják a sajtó egy részét a rendezvényeikről?