Összeszedtük, min múlik a kétharmad

2014.04.06. 23:29 Módosítva: 2014.04.06. 23:39

Egyfelől azon az öt egyéni választókerületen, ahol egyelőre 1 százalékon belül van az első helyen álló két jelölt.

Ebből az ötből négy van Budapesten, abból három helyen a baloldali jelölt vezet, egyben a fideszes.

Az ötödik az egyik miskolci kerület (a diósgyőri), ahol már a jobbikos, a baloldali és a fideszes jelölt is vezetett, most utóbbi az első. Ez most a legérdekesebb körzet, itt ráadásul még csak alig több mint 40 százalékos a feldolgozottság. A három jelölt így áll 44,08 százalékos feldolgozottságnál:

  • Sebestyén László (FIDESZ-KDNP) 31,65%
  • Pakusza Zoltán (Jobbik) 30,81%
  • Dr. Varga László (MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP) 30,32%

De az eredmény szinte percről percre változik, az aktuális eredményt itt látja (a 2-es körzetre kattintva a legördülő menüben).

Másfelől azon is múlik a kétharmad, hogy

bejut-e, és ha igen, milyen eredménnyel

jut be a parlamentbe az LMP.

Az országos pártlistás szavazatok feldolgozottságának növekedésével párhuzamosan folyamatosan nő az LMP szavazataránya, 85,11 százalékos feldolgozottságnál 5,11 százalékon állnak. És itt már

  • Ha megfordulna a trend, és nem jutna be az LMP, az a Fidesz kétharmadának valószínűségét erősítené.
  • Ha bejut az LMP, akkor 5 vagy 6 mandátuma lesz. A fordulópont 5,3-5,4 százalékos választási eredmény környékén van: 5,4 százalék fölötti eredménynél valószínű, hogy 6 képviselői helyet szereznek, alatta 5-öt (azzal nem számolunk, hogy a 7 mandátumot eredményező 6 százalék fölötti eredmény összejöhet nekik).
  • Ha 6 mandátumuk lesz, akkor mindhárom nagy párttól két-két helyet vesznek el, ami azt eredményezheti, hogy – ha a billegű egyéni választókerületekben minden változatlan marad – csak 132 helye lesz a Fidesz-KDNP-nek.