Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Ron Werber áldozatának nyilvánította magát Papcsák Ferenc

2014.04.09. 12:19
Háborús retorikával magyarázta vereségét Papcsák Ferenc, a Fidesz zuglói jelöltje. Papcsák az önkormányzat által fenntartott lapnak adott videointerjút.

Egy picit érzelmileg is meg kell közelíteni a kérdést

– mondta Papcsák arra a felvetésre, hogy ellenfele, az MSZP-s Tóth Csaba nyerte a választást. Az érzelmi megközelítés lényege: Papcsák „nem örül, illetőleg szomorú amiatt”, hogy a Zuglóban – a sok vidéki választókerülettel ellentétben – teret tudott nyerni a Ron Weber nevével fémjelzett gyűlölettechnológia.

Papcsák egy nagy harcmezőként festi le az országot, ahol a Fidesznek sikerült megszereznie a kétharmadot, az MSZP és támogatói pedig a Hungária-gyűrű kerületeibe „húzódtak vissza”. A XIV. kerületi polgármester nevet is talált az Csepeltől Újpestig húzódó elveszett területeknek: a választás óta úgy hívja ezt a részt, hogy „vörös félhold”.

Papcsák békés építkezésként emlékszik saját időszakára, ráadásul meg van győződve arról, hogy az országos közpolitika és az „önkormányzás” teljesen más megítélés alá esik, ezért nem érti, hogy a kerületben miért gondolták úgy sokan, hogy le kellene váltani Orbán Viktort. Papcsák nem érti azt sem, hogy a hozzá hasonló vesztesekkel, az életét a rezsiharcra feltevő csepeli Németh Szilárddal, vagy a „szomszéd várban vitézkedő” és hét gyereket nevelő VII. kerületi Rónaszékinével mi bajuk lehetett a választóknak. Papcsák azon is értetlenkedik, hogy miként támogathatták a szocialista Oláh Lajost az erzsébetvárosiak, hiszen Oláh a lokálpatrióta Rónaszékinével ellentétben a XII. kerületi lakos. (Papcsák 2010-ben XVII. kerületi lakosként került a pártközpont jóvoltából Zuglóba.)

Papcsák szerint az elmúlt években az ő ócsárolásáról szólt a kampány, ezzel szemben kevés volt, hogy a Fidesz jelöltjeként az emberek problémáival foglalkozott.

A polgármester úgy gondolja, vele szemben elfogultak voltak a polgárok, hiszen ellenfele is szép autóval jár, de az előző ciklusban csak az ő autója (egy 30 milliós Mercedes) és az ő pénze (2013-ban 160 milliós bevételével ő volt a legjobban kereső képviselő a parlamentben) volt téma a sajtóban.

Tény, hogy Papcsák gyakran került az újságokba, arról azonban most nem ejtett szót, hogy kívülről hozott polgármesterként rövid idő alatt összeveszett a helyi Fidesz-szervezet több vezetőjével. A zuglói kormányoldali politikusok éppen attól tartottak, hogy Papcsák, aki az országgyűlési képviselőséget választotta a polgármesterség helyett, otthagyja az önkormányzatot, és a népszerűtlen intézkedések következményeit nekik kell majd viselniük. A belső ellentétek mértékét jelzi, hogy párttársa készítette az a hangfelvételt, amely kirobbantotta a zuglói 100 milliós kenőpénzbotrányt.

Papcsák Ferenc, Zugló polgármestere 36,3 százalékkal került a 40,06 százalékos győztes szocialista Tóth Csaba mögé. Papcsáknak a Fidesz országos listája 60. helyéről került be a parlamentbe, miután több, a listán előrébb szereplő politikus egyéniben szerezett mandátumot. Papcsák négy éve még 46,5 százalékot szerzett az országgyűlési választás első fordulójában.

A számok tanúsága szerint egyébként inkább személyes vereségnek tekinthető a vasárnapi eredmény, hiszen volt olyan szavazókör, ahol egyéni jelöltként közel 15 százalékkal kevesebb szavazatot kapott, mint listán a Fidesz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!