Vádat emeltek a Pécsi Vízműnek dolgozó cég vezetője ellen

2014.04.17. 08:55 Módosítva: 2014.04.17. 14:37

Költségvetési csalás és vesztegetés bűntett gyanúja miatt emelt vádat a Baranya Megyei Főügyészség a Keleti Kft. ügyvezető-tulajdonosa ellen, cég a Pécsi Vízmű munkáira kapott megbízést - olvasható a Magyar Nemzetben.

Varga-Koritár György főügyész a lappal közölte: 2009-től a vádlott 350 millió forint értékben vásárolt fiktív számlákat azért, hogy kevesebb adót fizessen. A vádlott cégeivel folyamatosan részt vett a pécsi önkormányzat egyik szolgáltatója által kiírt pécsi és Pécs környéki közműberuházásokban. A főügyész szerint azért, hogy a vádlott cégei a pályázatokat megnyerjék, kapcsolatba került a szolgáltató logisztikai osztályvezetőjével.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói még 2012-ben indítottak eljárást a Keleti Kft.-nél. Akkor őrizetbe vették a cég vezetőjét, K. J.-t.

A Pécsi Vízmű résztulajdonosa korábban a francia érdekeltségű Suez volt. A fideszes városvezetés úgy látta, hogy a Suez által irányított Pécsi Vízmű drágán szolgáltat, és túl nagy haszonhoz jut, ezért 2009-ben ki akarta vásárolni a franciák tulajdonrészét. A Suez azonban meg akarta őrizni a tulajdonrészét, ezért a város egy másik vállalkozására, a Tettye Zrt-re bízta a vízszolgáltatást, ez utóbbi cég pedig elfoglalta a Vízmű telephelyeit.

A pécsi vízműháború tavaly tavasszal ért véget, amikor a városvezetés megegyezett a Suezzel. Pécs hárommilliárd forintnyi eurót fizetett a francia cégcsoportnak.