Bajnait dicsérte a Századvég vezetője

2014.04.21. 14:16

Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató vezetője a Heti Válasznak adott interjújában a kormányközeli kutatóintézethez képest szokatlanul kritikus véleményt fogalmazott meg a Fidesz politikájával kapcsolatban. 

Heim Péter
Heim Péter
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Heim rögtön az első kérdésre − számított-e a kétharmadra − úgy válaszol, hogy sok közvélemény-kutató sokkal jobb eredményeket jósolt a Fidesznek, ehhez képest, és az ő elvárásaihoz képest is bőven alulteljesítettek Orbánék, amin szerinte el kellene gondolkodniuk. Heim szerint az emberek nem bírják sokáig ezt a fajta háborús hadviselést, amit a kormány folytat. A budapesti eredményekből pedig azt a következtetést kellene levonniuk, hogy ki kell békülniük a fővárosi értelmiséggel.

Heim szerint a makrogazdasági mutatók javulásának nem kizárólag a kormány unortodox gazdaságpolitikája az oka. Szerinte az ország hét éve recesszióban van, és bár már most látszik, hogy egyre több pénz marad az emberek zsebében ez először egyértelműen csak a társadalom felső rétegeiben látszódik. Az pedig egy hosszú folyamat, amíg ez érezhető lesz az társadalom szegényebb rétegeiben is. 

A Századvég Gazdaságkutató vezetője szerint el kell ismerni Bajnai erényeit is: ilyen például, hogy eltörölte a 13. havi nyugdíjat, és jövedelmeket. Ha nem tesz így, akkor fenntarthatatlan lenne még ma is az államháztartás. 

A Jobbik megerősödésétől tartva a Fidesz fenn fogja tartani a harcias retorikát, ez viszont káros az országra nézve, mert félelmet kelt és elriasztja a külföldi befektetőket. Ravasz szabályozási módszerekkel gyakran hamarabb célt lehet érni, mint nyers hatalmi erővel, kemény kommunikációs hadviseléssel.

− nyilatkozta Heim a Heti Válasznak és hozzátette, hogy a kormánynak előtérbe kell helyeznie a humántőkébe való beruházást. Szerinte túl sokat költ a kormány a gazdasági szektor támogatására: innen lehetne pénzt kivonni a az oktatásra és egészségügyre. 

A rezsicsökkentéssel kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: "már elmentünk a falig, tovább nem lehet folytatni". A kormány azon ötletét pedig, hogy nonprofittá tegyék ezeket a szolgáltatásokat nem tartja jó ötletnek: „Ha a kormány a nonprofit energiaszektor mellett dönt, ám legyen. Ettől én még a magánszektor szerepében és erejében hiszek. A nonprofit energiaszektor inkább baloldali gondolkodásmódra vall, ezért nem örülök neki." − mondta Heim.