Bíróság előtt a kutyaölő gyepmester

2014.04.25. 09:41

Folytatólagosan elkövetett állatkínzás vétsége miatt vádat emelt az ügyészség egy makói férfi ellen, aki a vád szerint gyepmesterként kutyákat lőtt le – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője pénteken az MTI-t.

 Szanka Ferenc közölte, a vádirat szerint a 2003-tól a gyepmesteri telepen dolgozó vádlott 2012 szeptemberében és októberében legalább öt kutyát fejbe lőtt a telep udvarán található gyűjtőkennelben. Az állatok a közvetlenül a koponyacsontjukra leadott lövések miatt rövid időn belül elpusztultak.

A nyomozás azután kezdődött, hogy egy helyi állatvédő, Dancsi Péter a Facebookon nyilvánosságra hozott egy felvételt, amelyen konténerbe rakott kutyatetemek látszanak, és úgy néz ki, mintha lőtt sebek lennének rajtuk. Az egyik videó egy még el sem pusztult, haldokló kutyát mutat. 

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény szerint az állatot kizárólag kábítás után lehet megölni. Bár ez alól vannak ugyan bizonyos kivételek, a gyepmesteri telepen elhelyezett állatok életének kioltása azonban nem tartozik közéjük.

A folytatólagosan elkövetett állatkínzás vétsége miatt indult eljárásban a járási ügyészség felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását kérte a bíróságtól.