50 ezerrel vesztegették meg a börtönőrt

2014.04.30. 11:27

Megbízhatósági vizsgálattal tesztelte az egyik büntetés-végrehajtási főtörzsőrmesterét a Nemzeti Védelmi Szolgálat, amiben a tiszthelyettes megbukott. Ezeket a teszteket az alany tudta nélkül végzik, lényegük, hogy az alanyt döntés elé állítják: követi a munkaköri leírását, vagy pedig a személyes érdekeit nézi, és ettől függ előmenetele is (ennek az '56 utáni módszereiről szól Bergendy Péter A vizsga c. filmje is).

A Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet egyik főtörzsőrmesterét kereste fel telefonon a Védelmi Szolgálat embere. Azt kérte tőle, csempésszen be valamit az egyik elítéltnek. Egy gyorsétterem parkolójában találkoztak, és öt percig sem kellett győzködni, a tárgyat és az ötvenezer forintos kenőpénzt is átvette.

Az intézeten belül kellett volna odaadnia a tiltott tárgyat, de ott már a NVSZ emberei várták. Az őr kedden felmondott, az ügyészség hivatali vesztegetéssel vádolja.

Kíváncsiak voltunk, mi lett volna a becsempészésre váró tárgy: kérdésünkre a Központi Nyomozó Főügyészség azt felelte, ezt nem nevezik meg, hogy "ezzel a Nemzeti Védelmi Szolgálat jövőbeni megbízhatósági vizsgálatainak eredményességét ne veszélyeztessék".