Három magyar projektet díjaztak Bécsben

2014.05.02. 14:36

A változó társadalmi-politikai körülményekre innovatív megoldásokkal reagáló projekteket támogató SozialMarie csütörtökön a tizedik alkalommal díjazta a legjobb szociális innovációkat, köztük három magyar projektet, írja a hvg.hu.

A SocialMarie abban hisz, hogy ezek a díjazott projektek inspirálhatnak másokatat is, hasonló ötletek megvalósítsára. A 2014-es versenyre 35 pályázat érkezett, amiből 15-öt díjaztak. A TASZ harmadszor nyert díjat, de rajtuk kívül díjazott lett a Jarokelo.hu és a Tollfosztás is.

A TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) a Város Mindenkié csoporttal együttműködve nyerte a díjat egy a hajléktalanok elleni hatósági zaklatás elleni programmal. A Tollfosztás a Független Színház kezdeményezése, ami a kortárs cigány dráma létrehozását, cigány színészek képzését támogatja.

jarokelo.hu , a szlovák Odkaz pre starostu („levél a polgármesternek”) oldal mintáját követő civil városjobbító projekt  működése  a következő: ha bármilyen problémába botlunk az utcán (akár szó szerint), például egy útburkolati hibába, rosszul beállított jelzőlámpába vagy éppen egy elhanyagolt parkba, lefotózzuk, majd egy rövid leírással és a helyszín pontos megjelölésével feltöltjük a weboldalra. A jarokelo.hu munkatársai ezt továbbítani fogják a megfelelő hivatalokhoz, és amennyiben szerencsénk van, arra válasz, sőt talán megoldás is érkezik: ez már csak az illetékeseken múlik.