Érettségizzen velünk!

2014.05.04. 08:05
Elővettük a régi érettségiket magyarból és történelemből, és néhány feladatból tesztet csináltunk. Ez nem volt könnyű, mert az írásbeliken egyáltalán nem ilyen feladatok vannak. Ott sok segítséget, forrást, térképet adnak a megoldásokhoz, és nagyon kevés lexikális tudást kérnek számon. Szóval ez a teszt itt nehezebb is, mint egy igazi érettségi.
Milyen logikai-tartalmi viszonyra utal a HANEM kötőszó ebben a mondatban? "Stockholm után tíz évvel egyre jobban érlelődött az a felismerés, hogy a környezetvédelmi problémákat önmagukban véve nem lehet megoldani, HANEM együtt kell szemlélni őket a gazdasági tevékenységekkel."
Hogy írjuk helyesen?
A középkori gazdaságban mit jelentett az allódium?
Honnan kapta a Kalevala címet a finn eposz?
A X. század sorsdöntő változások időszaka volt. A keleten kialakult félnomád típusú magyar államszervezet élén már a honfoglalást követően döntő változás ment végbe: a korábbi …………… rendszerét felváltotta Árpád és utódainak egyeduralma. Melyik fogalom illik ide?
Székelyföldön melyik vallási felekezet volt a legjelentősebb a XVII. században, Bethlen Gábor uralma alatt?
Mit találtak föl előbb: a telefont vagy a celluloid filmet?
Melyik fogalom NEM jellemző Mátyás uralkodására?
Ki volt a klasszikus kor leghíresebb szobrásza, aki a Kr.e. V. században élt. Jelentősebb művei közé tartoznak Pallasz Athénéről készült szobrai.
"Ha nem tartunk mértéket, akkor mint rántott csirkét, megesszük azt a tyúkot, amely jövőre aranytojást tojna, és ötéves tervünk gyárait, üzemeit, kultúrházait már az idén csemegevaj és borjúsült formájában elfogyasztjuk” Ez az idézet vajon kitől származik?
Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.