A 89-es alkotmányt is kérdezik a történelemérettségin

2014.05.07. 08:35 Módosítva: 2014.05.07. 09:04

A középszintű történelemérettségi első felében ókori keleti városokat kell beazonosítani képek alapján, vannak kérdések a középkori városok kialakulásáról, Károly Róbert gazdaságpolitikájáról, XIV. Lajosról, Marxról és az 1989-es alkotmányról is, értesült az Index.

Az érettségizők a mostani önkormányzati rendszerről is kaptak feladatatot, és – évforduló lévén – a magyarországi holokausztról.

Az esszékérdések között Hunyadi Mátyás, Nagy Imre 1956-os szerepe, az első ipari forradalom és a tatárjárás szerepel. 

A feladatlap első része rövid választ igénylő kérdéseket tartalmaz általában egy forrásszöveg, kép, térkép vagy táblázat alapján. A második részben a diákoknak több lehetséges esszékérdés közül hármat kell választaniuk és kidolgozniuk. Egy egyetemes történelemre vonatkozó feladatot és két magyar történelmi kérdést kell megoldaniuk (egy rövidet és egy hosszút).

Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat mintegy 50 százalékát a 19. és a 20. század történelme adja. A diákok történelmi atlaszt és helyesírási szótárt használhatnak.

Középszinten 77 ezren, emelt szinten 6320-an érettségiznek történelemből. A középszintű írásbeli háromórás.