Nem ismétlik meg az angol érettségit

2014.05.13. 19:04

A köznevelési államtitkárság a múlt csütörtöki angol nyelvi érettségi ügyében nem tart sem szükségesnek, sem lehetségesnek rendkívüli intézkedést, írja az MTI.

Az államtitkárság azért nem tart szükségesnek rendkívüli intézkedést, mert nem látnak olyan okot, amely a vizsgán elért eredményekbe való külső beavatkozást indokolná. Az államtitkárság szerint bármilyen, a vizsgaszabályzattól eltérő intézkedés - így az értékelési szabályok újraalkotása, feladatok értékelésének törlése, a feladatsor törlése - a gyengébb vizsgaeredményt elérőket ugyan kedvezőbb helyzetbe hozná, ám mindazok érdekeit, akik a vizsgán jobban teljesítettek, sértené.

Bár több érettségiző jogi lépéseket tervez tenni a csütörtöki angol érettségi hangfelvétel rossz minősége miatt, az Oktatási Hivatal szerint az angol emelt szintű érettségi hanganyaga minden tekintetben megfelelt a vizsgaleírás előírásainak. 

Az államtitkárság közleménye szerint az Oktatási Hivatal honlapján megjelentetett és a vizsgákhoz kiküldött CD-ken lévő hanganyag megegyezik egymással, rendkívüli intézkedésre pedig csak akkor van lehetőség, ha valóban a vizsga biztonságos, jogszerű lebonyolítását veszélyeztető körülmény merül fel. A CD-k sokszorosítása hosszú évek óta ugyanazzal a professzionális technológiával történik, és mindeddig egyetlen darabról sem bizonyosodott be, hogy hibás, vagy rosszul működő lett volna. 

Az államtitkárság szerint az egyes vizsgahelyszíneken esetlegesen előforduló egyedi szervezési, technikai hibák kezelésére a vizsgaszabályzat - a vizsgaszervező kormányhivatalokhoz benyújtott észrevétel útján - a megfelelő jogszabályi határidőben lehetőséget nyújtott. Nincs tudomásuk arról, hogy a vizsgázók ezzel a lehetőséggel éltek volna.