Lebuktak az álunokák

2014.05.21. 10:15

Elfogta a rendőrség azt a két férfit, akik február óta hívogattak idős embereket az unokájuknak kiadva magukat azzal, hogy bajba kerültek, és sürgősen pénzre van szükségük - írja a Police.hu.

A 28 éves Esztergom-kertvárosban élő H. Krisztián társával márciusban Táton egy 93 éves asszonytól csalt ki pénzt, majd két nappal később egy 73 éves nénit próbáltak meg átejteni, de a nő gyanút fogott, és nem adta át a pénzt. Ugyanaznap egy másik asszonynál is eredménytelenül jártak. A gyanúsítottaknak a következő napokban további két kísérletük volt, de egyik sem sikerült.

Május 17-én egy pilisi nénit hívtak fel telefonon a szokásos szöveggel, ő volt a 12. a faluban abból a harmincból, akinél bepróbálkoztak. Kétszáz ezer forintot kértek tőle, de a sértett nem adott át egy fillért sem. Az újabb sikertelen próbálkozás után fogták el a tetteseket az esztergomi nyomozók.

H. Krisztián ellen csalás bűntett és négy rendbeli csalás bűntett kísérlete elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a rendőrség. De őrizetbe vette a rendőrség, és a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte H. Krisztián rokonát, a Dorogon élő H. Kálmánt is, aki szintén ott volt Pilisen május 17-én, amikor az idős asszonytól megpróbálták kicsalni a pénzét.

A 26 éves H. Kálmán viszont másnál is próbálkozott, egy hónapon belül háromszor szerzett pénzt. Dorogon április 7-én készpénzt és arany ékszereket vitt el egy nénitől azzal az indokkal, hogy bajba jutott unokájának van rá szüksége. A csalás bűntett elkövetése mellett H. Kálmánt lopás vétség és kábítószer birtoklása vétség elkövetésével is gyanúsítja az esztergomi rendőrség.

A gyanú szerint ugyanis a férfi március 26-án besurrant egy esztergomi lakásba és onnan eltulajdonított egy laptopot, internet sticket, valamint egy mobiltelefont. Elfogását követően H. Kálmánnal szemben a rendőrök kábítószer-gyorstesztet alkalmaztak, melynek eredménye pozitív lett.