Gábor, Karina, Ders
5 °C
21 °C

Hová tűntek a képviselő százmilliói?

2014.05.22. 17:48
Milliárdos haszonnal adott túl az Együtt-PM XII. kerületi politikusa egy jó ütemben vásárolt biatorbágyi telken. Sipos Péter a nagy ingatlanüzlet nyomán az ország egyik legtehetősebb önkormányzati képviselője volt egészen a legutóbbi vagyonbevallásig, amikor hirtelen nyoma veszett a korábban bevallott vagyonelemeknek. A Magyar Nemzet szerint Sipos 2008-as üzletét nemrég újra vizsgálni kezdte a NAV, ezért tüntette el a pénzét.

Az Index áprilisban írta meg, hogy valószínűleg országos vagyonvesztési rekordot állított fel egy PM-es képviselő. A XII. kerületi önkormányzat képviselője, Sipos Péter 2013-as vagyonbevallásában még több százmillió forintos vagyont sorolt fel, de a legutóbbi bevallásából a cégein kívül minden eltűnt. A 1954-es születésű politikus az Indexnek akkor azt mondta: mindenét odaadta a gyerekeinek, mert ő már öreg.

A Magyar Nemzet csütörtökön megjelent cikke szerint azonban nem a gondokoskodás vezette Sipost, hanem azért vált sürgőssé a vagyon szisztematikus menekítése, mert egy jelentős összegű adóhátralékot feltáró NAV-vizsgálat indult ellene.

A Magyar Nemzet úgy tudja, Sipos még a 2000-es évek elején vásárolt üzlettársaival több telket is a fővároshoz közeli Biatorbágyon, amelyeket az önkormányzat hamarosan belterületté minősített. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a területek értéke a többszörösére emelkedett, így néhány évvel később – 2007-ben és 2008-ban – óriási haszonnal tudta azokat értékesíteni. Az egyik – valamivel több, mint négyhektáros – területet 4,7 millió euróért – megközelítőleg 1,5 milliárd forintért – adták el egy cégnek, és a vételár jelentős része Sipost illette.

Az Index információi szerint a Biatorbágy szélén található területen a vevők egy új outlet áruház felhúzását tervezték, a beruházásból azonban az ingatlanválság kirobbanása után nem lett semmi.

Sipos közleménye szerint 1998-ban több társával vásárolt Biatorbágyon egy 18 hektáros területet, az ingatlan egy részét 2008-ban eladták. Hangsúlyozza, hogy ezt követően a rá eső 240 millió forint adót határidőben bevallotta és megfizette. Az eladás után öt évvel, 2013-ban a NAV vizsgálni kezdte a tranzakciót és arra a megállapításra jutott, hogy nem jól értelmezte a szabályokat, ezért a szervezet az elsőfokú határozatában jelentős összegű adókülönbözet megfizetését kérte.

Az esetet úgy ismertette, hogy az akkori határozatban az adóhatóság leírta, "szerintük is eleget tettem minden előírásnak, nem jövedelem eltitkolásról van szó, hanem a szabályok szerintük rossz értelmezéséről". Hozzátette, hogy a határozat ellen fellebbeztek, most a másodfokú eljárás folyik a NAV-on belül. A képviselő kijelentette, hogy a cikkben foglalt állításokkal szemben nincs adótartozása. Egyúttal kiemelte, a NAV nem kérdőjelezte meg, hogy jóhiszeműen járt el, a jövedelmet határidőben bevallotta és az adót befizette.

Sipos Péter értelmetlennek tartja ezt, mert „a hatályos szabályok szerint ajándékozással nem lehet a vagyont kivonni az adózás alól, ugyanis az adóhatóság a megajándékozottól is behajthatja az adótartozást”.

A politikus megjegyezte, kíváncsi arra, hogy az mno.hu honnan szerezte információit, mert tőle a cikk megjelenése előtt nem kértek tájékoztatást, a NAV-ot pedig köti az adótitok. Szerinte "bizonyára nem véletlen, hogy ez a téves alapokon álló kiszivárogtatás az EP-választások előtti napokban történik". Hozzátette, hogy az adótitok megsértése miatt meg fogja tenni a szükséges jogi lépéseket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!