Miért kell ennyit várni az eredményekre?

2014.05.25. 22:47

Habár az idei EP-választáson Magyarországon már vasárnap este 7-kor lezárultak az urnák, a feldolgozottság pedig este 9 után pár perccel már 99 százalék felett járt, az eredményeket az Európai Unió minden tagországában egységesen közép-európai idő szerint este 11 órakor közlik. Ennek oka, hogy Olaszországban csak ekkor zárnak a szavazókörök, ezt kell mindenki másnak megvárnia, habár ezt több tagállamban, például a 22-én választó Egyesült Királyságban és Hollandiában nem igazán tartotta be a média.

A magyarországi részeredmények is már jóval a hivatalos eredményhirdetés előtt nyilvánosságra kerültek, részben a Mandiner.hu révén, de később az Index is saját értesülésekre támaszkodva közölt eredményeket. Ezeket az adatokat a pártok szavazóköri delegáltjai küldték be a pártközpontokba, a média innen szerzett információt.

Az előzetes adatok alapján úgy becsültük: az EP-választáson a Fidesz-KDNP 52 százalékot szerzett, a Jobbik 14 százalékot, az MSZP 11 százalékot, a DK 9 százalékot, az Együtt-PM 6 százalékot. Az LMP pár száz szavazattal lépte át az 5 százalékot. Ez ennyi mandátumra lehet elég a pártoknak az Európai Parlamentben:

  • Fidesz-KDNP: 12 mandátum
  • Jobbik: 3 mandátum
  • MSZP: 2 mandátum
  • DK: 2 mandátum
  • Együtt-PM: 1 mandátum
  • LMP: 1 mandátum

A legnagyobb meglepetés a Demokratikus Koalíció erős szereplése, urnazáráskor közzétett mandátumbecslésünkben a nem túl valószínű forgatókönyvek közé soroltuk, hogy a párt mandátumot szerez az EP-ben. Gyurcsányék különösen Budapesten szerepeltek erősen, itt  10 000 szavazattal előzték meg az MSZP-t, ami jelentősen megváltoztatja a budapesti főpolgármester-jelölési folyamat korábbi erőviszonyait.