Előzetesbe került a két hónapos fiát bántalmazó férfi

2014.05.28. 11:16 Módosítva: 2014.05.28. 11:29

Előzetes letartóztatásba helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság azt a 29 éves budapesti férfit, aki május közepén olyan erővel rázta meg két hónapos síró kisfiát, hogy a gyerek koponyaűri vérzést szenvedett – közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész szerdán az MTI-vel.

Az ügyben a rendőrség azért indított nyomozást, mert a megalapozott gyanú szerint a férfi május 17-én este, XXII. kerületi otthonukban a síró kisfiút dühében felemelte és többször megrázta. Az ügyészség szerint a gyanúsított már előzőleg is bántalmazta a gyereket. A férfi ellen életveszélyt okozó testi sértés miatt indult eljárás.

A bíróság azért rendelte el a letartóztatását, mert tartani lehet attól, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb bűncselekményt követne el.

Miért nem szabad megrázni a csecsemőket?

Mivel a babák feje a testükhöz képest nagy és nehéz, a nyaki izmaik pedig még nem elég erősek, a gyermek feje rendkívül erősen, gyakorlatilag csillapítatlanul előre-hátra leng, az agya pedig a koponyán belül nekiütődik a csontnak. Ennek az a következménye, hogy a koponyán belül vérzés alakul ki, illetve az agy állományában súlyos károsodások jönnek létre. Úgy kell elképzelni, mintha egy felnőttnél egy frontális ütközéses karambol történne. Mindezek a csecsemő halálához vagy súlyos, maradandó károsodásához – például mozgási, illetve szellemi fejlődésének elmaradásához, bénuláshoz, a vakságig terjedő látásromláshoz – vezethetnek. A megrázott baba szindrómás gyerekek 20 százaléka meghal, 60-70 százalékuk pedig súlyosan sérül.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport