Lázár János blöffölt, nem is vizsgáltathatja a Norvég Civil Alapot

2014.05.28. 20:24 Módosítva: 2017.01.12. 11:54

Hiába jelentette be Lázár János, hogy ráküldi a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (KEHI) a Norvég Civil Alapra, ezt valójában nem teheti meg, derült ki az alapot kezelő szervezet leveléből. A Magyarország által aláírt együttműködési megállapodás értelmében a kormánynak ugyanis nincs ellenőrzési joga a Norvég Civil Alap felett.

A Norvég Alapok kezelését koordináló brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) igazgatója erről levelet is írt Lázár Jánosnak.

Az FMO igazgatója határozottan leszögezi, hogy a programért közvetlenül az FMO felelős (eltérően a Norvég Alapok támogatásainak többségétől), és a vonatkozó szabályozás szerint ilyen esetekben a támogatott ország nem vállal sem pénzügyi, sem egyéb felelősséget a program lebonyolításáért.

A magyar kormány egy fillért sem ad, nem is ellenőrizhet

A brüsszeli iroda nyílt pályázat nyerteseként bízta meg az Ökotárs Alapítványt a program lebonyolításával. Az alap forrásait teljes egészében a Norvégia, Izland és Liechtenstein biztosítja, magyar költségvetési forrás az alapban még közvetetten sincsen. Ezért az Ökotárs munkájának ellenőrzésére és vizsgálatára is az FMO illetve az általa megbízott külső szervezetek jogosultak.

„Az Ökotárs rendszeres szakmai és pénzügyi beszámolókat küld az FMO-nak, amelyeket eddig mindig megfelelőnek találtak és elfogadtak. 

– mondta Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója.

„Nincs takargatnivalónk, együttműködünk minden arra feljogosított ellenőrző szervvel, ugyanakkor a jogalap nélküli, tisztázatlan célú vizsgálódásokat sokkal inkább zaklatásnak, mintsem az átláthatóság biztosítására irányuló tevékenységnek tartjuk.”

Lázár János háborúja

Orbán Viktor erős embere áprilisban indított támadást a Norvég alap ellen. Lázár kormányellenes, burkolt LMP-szervezetnek állította be a független civil szervezetek pályázatát bonyolító Ökotárs Alapítványt.

 Norvégia fejlesztésekért felelős tagjának írt levelében tiltakozott a „külföldi beavatkozás ellen”.

Az alap két csatornán folyósít támogatást Magyarországnak. A 40 milliárdos csomag az EU újabban csatlakozott országainak fejlesztését szolgálja. További 4 milliárd forintot a Norvég alap brüsszeli szervezete oszt közvetlenül civil szervezetek támogatására, az Ökotárs alapítványon keresztül. Ezt támadta meg Lázár János.

Norvégia időközben elzárta a nagyobb összeget csorgató pénzcsapot, mivel a kormány átláthatatlan módon szervezte át a pénzek elosztását. Röviden, leegyszerűsítve: minden pénz elosztásáért Lázár János lett a felelős.

A kisebbik összeget, amely közvetlenül Brüsszelen keresztül érkezik, azonban továbbra is utalják. Lázár ezt a pénzt is szerette volna az irányítása alatt tudni, de azzal is megelégedett volna, ha a norvégok beszüntetik a folyósítását.

A kormánytól független civil társadalom számára fontos pénzeket Lázár kérése ellenére sem fagyasztotta be az alap.