MSZP-s utasításra kitiltották az Egyenlítőből az alapító-főszerkesztőt

2014.05.28. 11:48
Az Index információi szerint Németh Gábor alapító-szerkesztő távozik az Egyenlítőtől. A baloldali blog eddigi vezetője nem önszántából jelentette be kedden munkatársainak is, hogy kilép. Állítása szerint az MSZP egyik befolyásos politikusa tiltatta ki, és vonatta meg szerkesztői hozzáférését. Az MSZP-sek szerint viszont Németh zsarolta meg a párt politikusait információk kiadásával, ezért került sor a végleges szakításra.

Németh az Indexnek elmondta, bízik az általa alapított médium sikeres továbbélésében, de a jövőben nem tud részt venni benne.

Nem tudok, mert az MSZP legtetején valakik úgy gondolták, hogy egy-két szerzőtársamat megkörnyékezve letiltják a hozzáférésemet, és erőszakkal átveszik az irányítást a számukra értékes kommunikációs felület felett.

– mondta a 40 ezres Facebook-táborral rendelkező MSZP-s blog eddigi vezetője.

Németh egyelőre nem akart elárulni részleteket a lapban indult belső harcokról. Azt mondta, hogy az ügy hátterét és a blog működését befolyásoló, „az abszurditás határait súroló MSZP-s kéréseket”  szombaton fogja kiteregetni. Németh az MSZP országos választmányi ülése előtt tart majd sajtótájékoztatót az Egyenlítőről a Jókai utcai pártszékház előtt.

Az Egyenlítő vezetője már a választások előtt konfliktusba került az MSZP-s kampányirányítókkal.

Márciusban rövid időre „sztrájkot” hirdetett, mert – állítása szerint – a pártból arra kérték az Egyenlítő blog szerzőit, hogy néhány budapesti fideszes politikust – köztük Rogán Antal V. kerületi polgármestert és Tarlós István fővárosi polgármestert – kíméljék a politikai bírálatoktól és támadásoktól. Németh lényegében azt sugallta, hogy még a Fideszről szóló cikkeknek is szocialista szűrőn kellett átmenniük, mielőtt megjelenhettek.

Az MSZP-s befolyás egyébként nem volt titok, miután tavaly nyilvánosságra került a blog szerzőinek belső levelezése, amiből kiderült, hogy szocialista politikusok adtak utasításokat a blog munkatársainak.

MSZP-s forrásaink szerint azonban nem volt igaz, hogy a pártpolitikusok folyamatosan befolyásolni próbálták volna a blog tartalmát, és utasításokat vagy tiltásokat fogalmaztak volna meg az újságírók számára.

Az Indexnek azt mondták, hogy Némethnek az utóbbi időszak pénzügyi vitái voltak a párt politikusaival, egyre több pénzt követelt, az utóbbi napokban pedig egy irreálisan magas összeggel kifejezetten megzsarolta a szerkesztőséget finanszírozókat azzal, hogy belső információkat fog kiszivárogtatni, ha nem fizetnek. Ezt követően került sor a szakításra.