Kishantos: a bíróság első fokon az új bérlőknek adott igazat

2014.05.29. 21:12

A Székesfehérvári Járásbíróság első fokon, nem jogerősen elutasította a felperes Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. keresetét szerdán, mert jogi álláspontja szerint a vitatott termőföldek birtoklására kizárólag az új haszonbérlők rendelkeznek jogcímmel. Két másik birtokvédelmi perben, ahol az új bérlők voltak a felperesek, elsőfokú ítélet még nem született.

Újabb három, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. és az új haszonbérlők között indult birtokvédelmi perben kezdte meg a tárgyalást a járásbíróság szerdán és csütörtökön. Az újabb eljárásokban – az áprilisban tárgyalt ügyektől eltérően – nemcsak a 2013. novemberi, hanem az áprilisban és májusban történtek miatti birtokvédelmi kérelmekről is tárgyaltak.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy a járásbíróság szerdán az állam számára kedvező ítéletet hozott Kishantos ügyében.

A VM szerint az ítélet indoklása alátámasztja, hogy a magát vidékfejlesztő központnak nevező kft.-nek nincs joga a helyi állami területek használatára. A nemzeti tulajdonú birtok művelési jogát haszonbérleti pályázaton nyolc gazda nyerte el, ám a vidékfejlesztési központ megakadályozta őket a földhasználatban.

A Fővárosi Törvényszék szerdán első fokon elmarasztalta a VM-et, mert megsértette a gazdaság jó hírnevét.