Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trükkel járna túl a norvégok eszén a Kehi

2014.06.02. 10:28 Módosítva: 2017-01-12 12:00:44
  • Lázár János (balos) politikai elfogultsággal vádolta meg a Norvég Civil Alap pénzeit kezelő Ökotárs alapítványt.
  • Ezért azt javasolta a norvégoknak, hogy inkább a kormány osztaná a pénzeiket igazságosan.
  • A norvégok mégis maradtak a tenderen kiválasztott Ökotárs vezette konzorciumnál.
  • Lázár erre a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálatával fenyegetőzött.
  • A norvégok és az Ökotárs szerint a KEHI nem vizsgálhatja őket, hiszen a Norvég Civil Alapban egy forint magyar pénz nincs. Államközi szerződésük is ugyanerről szól.
  • A KEHI hétfő reggel mégis bejelentette magát az Ökotárshoz.
  • Aztán váratlanul a konzorcium más alapítványainál jelentek meg az ellenőrök, pedig oda nem küldtek hivatalos, pecsétes levelet, ahogy az Ökotárshoz.
  • A civilszervezet vezetői ilyen trükkökkel eddig nem szembesültek állami szervezet részéről.

Bár a Kehi az Ökotárs Alapítványhoz be is jelentkezett, a norvég pénzeket osztó konzorcium két másik tagjánál, az Autonómia Alapítványnál és a Demokratikus Jogok Fejlesztésért Alapítványnál jelentek meg hétfő reggel. Őket korábban nem is keresték meg, ezért az alapítványokat és a sajtót is meglepetésként érte a fejlemény.

A norvégok civil alapjának pénzeit koordináló konzorciumnak a Kárpátok Alapítvány is a tagja, ott egyelőre nem jelentek meg a Kehi emberei. Amikor az Autonómia Alapítványhoz megérkeztek a Kehi-ellenőrök, nem akartak semmit mondani a sajtónak. Az alapítvány egy munkatársa szerint hoztak egy listát arról, hogy milyen papírokat kérnek ki.

Korábban volt vizsgálat, de nem így

A sajtó kiküldése után tárgyalás kezdődött az épületben. Az Autonómia Alapítvány korábban már kapott Kehi-vizsgálatot, de ez mindig előzetes bejelentés és időpont-egyeztetés után történt, a jelenlegi eljárás ezért szokatlan. Az Index kérdésére, hogy itt valamilyen erőfitogtatás zajlik-e a kormány részéről, az egyik munkatárs azt mondta, hogy ez teljesen egyértelmű.

Arra a kérdésre, hogy átadják-e a papírokat, azt mondták, az alapítvány csak ügyvéddel és az Ökotárs Alapítvánnyal egyeztetve tesz bármit is, a norvég alappal kapcsolatos dokumentumokat az Ökotárs kezeli. Móra Veronika, az Ökotárs vezetője elmondta: a Kehi nem ellenőrizheti a Norvég Civil Alap működését egy Magyarország által aláírt kormányközi megállapodás szerint.

Ökotárs: Nem vizsgálhatnak

Móra szerint ráadásul a Kehi saját funkciója is más, mert az intézmény az államháztartási törvény szerint a magyar költségvetésen átfolyó pénzeket vizsgálja, miközben ez a támogatás egyáltalán nem folyik át a magyar költségvetésen, a támogatás Brüsszelből közvetlenül a támogatott szervezethez jut, még az Ökotárs Alapítvány számláin sem megy keresztül, ők csak a folyamat lebonyolítását végzik.

Móra elmondta: szervezetük megkérdőjelezi a vizsgálat tárgyilagosságát, szerintük a kormány most megpróbálja megfélemlíteni őket és a támogatott szervezeteket. Az Index kérdésére, hogy miért nem adják ki a kért adatokat, Móra elmondta: a kormány olyan érzékeny adatokhoz is hozzáférhetne ezáltal, amelyeket más ügyben is felhasználhatnak, például ahhoz, hogy egyes jogvédő és melegszervezetek kikkel dolgoznak.

Vélhetően senki nem támogatná, ha például a polgármestere elmenne hozzá, és a lakásán akarná ellenőrizni, hogy mire költi adózott jövedelmét. A településvezetőnek se köze, se jogalapja nem lenne a vizsgálódáshoz, hasonlóan a kormányzat által az NCTA (Norvég Civil Alap) működésével kapcsolatban indított KEHI vizsgálathoz.

– írta közleményében az alapítvány.

A kormány listázásáról (melyből a fideszes neveket gondosan kihagyták, az ügyről itt olvashat részletesen) Móra azt mondta, hogy tizenhárom szervezet neve került fel Lázár listájára, miközben ők 128 szervezetet támogattak tavaly, a listázott szervezetek mind a demokrácia és emberi jogok pályázati kategóriába tartoznak. Móra szerint feltűnő, hogy a kormány éppen a demokrácia és emberi jogok témakörrel foglalkozó alapítványokat támadja.

Nun András: Nem közpénzekről van szó

Nun András, az Autonómia Alapítvány vezetője a Kehi távozása után elmondta: a hivatal munkatársai a „Közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007-es törvényre″ hivatkoztak, amely szerint a nemzetközi megállapodás alapján finanszírozott programok adatai közérdekből nyilvánosak. Nun András leszögezte, hogy az alapítvány továbbra is vitatja a Kehi jogosultságát a vizsgálatra, hiszen itt nem közpénzekről van szó.

Kérdésünkre, hogy milyen adatokat szeretnének megismerni a Kehisek, az alapítványvezető elmondta: gyakorlatilag minden információhoz hozzá szeretnének jutni, például hogy kiket utasítottak el, milyen indokkal, kik pályáztak, és a Norvég Civil Alap programjait bonyolító négy szervezet közt folyó teljes levelezést is át kellene adniuk.

Az alapítványnál elmondták, hogy természetesen évekre visszamenőleg megtekinthető a nyertesek, támogatások és döntési szempontok listája, de azt nem tartják igazoltnak, hogy elutasított pályázók neve kerüljön ki, hiszen ők nem járultak hozzá ehhez, ráadásul így megismerhető lenne a bírálók névsora is, ami titkos (bár Lázár Jánosék meglepő módon ennek egy részét mégis nyilvánosságra hozták).

Az Ökotárs-saga: ez történt eddig

A Magyar Kormánynak nemcsak joga, de kötelessége is vizsgálni azt, hogy a Norvég Alapból hazánkba érkező pénzek felhasználása körül minden a legnagyobb rendben zajlott-e az elmúlt években

– mondta Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár arra reagálva, hogy az Ökotárs kijelentette, az EGT/Norvég Alapok kezelését koordináló és felügyelő brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda igazgatója szerint a magyar kormány szerveinek nincs ellenőrzési joguk a Norvég Civil Támogatási Alap felett.

Lázár János áprilisban indított támadást a Norvég Alap ellen. Kormányellenes, burkolt LMP-szervezetnek állította be a független civil szervezetek pályázatát bonyolító Ökotárs Alapítványt. Norvégia fejlesztésekért felelős tagjának írt levelében tiltakozott a „külföldi beavatkozás ellen”.

Az alap két csatornán folyósít támogatást Magyarországnak. A 40 milliárdos csomag az EU újabban csatlakozott országainak fejlesztését szolgálja. További 4 milliárd forintot a Norvég Alap brüsszeli szervezete oszt közvetlenül civil szervezetek támogatására, az Ökotárs alapítványon keresztül. Ezt támadta meg Lázár János. Norvégia időközben elzárta a nagyobb összeget csorgató pénzcsapot, mivel a kormány átláthatatlan módon szervezte át a pénzek elosztását. Röviden, leegyszerűsítve: minden pénz elosztásáért Lázár János lett a felelős.

Ők osztják a civil pénzeket

A kisebbik összeget, amely közvetlenül Brüsszelen keresztül érkezik, azonban továbbra is utalják. Lázár ezt a pénzt is szerette volna az irányítása alatt tudni, de azzal is megelégedett volna, ha a norvégok beszüntetik a folyósítását. A kormánytól független civil társadalom számára fontos pénzeket Lázár kérése ellenére sem fagyasztotta be az alap.

A kormány május 21-én jelentette be, hogy felkéri a Kehit a Norvég Alap felhasználásának teljes körű vizsgálatára, az Ökotárs Alapítvány adószámának felfüggesztését helyezték kilátásba, ha nem teljesíti a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) által indított vizsgálatban adatszolgáltatási kötelezettségeit. Az Ökotárssal szerződésben lévő brüsszeli iroda arra utasította az alapítványt, hogy ne adjon ki nem nyilvános dokumentumokat a Kehinek.

Az alapítványt azért érintheti különösen hátrányosan az adószámának a felfüggesztése, mert az idei első körös pályázati beadási határidő pont jövő hétfő, és idén meg nem történtek kifizetések, mert ezek lesznek az első támogatási döntések.

Az állam érdeke segíteni a civil szektort

A civil szektor feladata a mindenkori kormányzat feletti kontrol, a különböző társadalmi csoportok érdekképviselete, a hiányzó állami szolgáltatások biztosítása, és mindez költséghatékony módon. Az államnak egy demokráciában tehát érdeke segíteni a civil szektort. Mi bízunk benne, hogy a magyar kormány továbbra is elfogadja ezeket az alapvetéseket, és támogatja a munkáját segítő szervezeteket, ellehetetlenítésükre még akkor sem törekszik, ha részükről esetenként kritika éri.

– írta hétfői közleményében az Ökotárs Alapítvány. „Bízunk abban is, hogy a köztisztviselők a magyar emberek érdekében dolgoznak, és nem kényszerülnek feketelisták készítésére, a magyar embereknek nyújtott szolgáltatások és fejlesztések megakadályozására. Reményeink szerint uniós tagként a kormányzat tiszteletben tartja a hazánkban jogszerűen működő államközi, civil és vállalati támogatási alapok független működését″ írták.