Két hét múlva kiürítik a józsefvárosi piacot

2014.06.03. 06:18

A Magyar Nemzet információja szerint két hét múlva, június 16-án kezdik meg a 40 ezer négyzetméteres józsefvárosi kínai piac kiürítését és átadását a terület tulajdonosának, a MÁV Zrt.-nek. A piac területének kiürítését a Pesti Központi Kerületi Bíróság rendelte el hónapokkal ezelőtt. A lap a végrehajtói kamara információja alapján azt írja, ilyen nagy volumenű kiürítésre eddig nem volt precedens.

A piac területére 2007-ben megkötött szerződést tavaly júniusban, 150 napos határidővel, közjegyzői okiratban felmondta a MÁV. A vasúttársaság szerint már tavaly október 21-én át kellett volna adnia a bérlőnek a kiürített területet. A bérlő − Komondor Kft. − azonban vitatta a felmondás érvényességét, és bírósághoz is fordult. A MÁV kikapcsolta az áramot és a víz kikötését is kilátásba helyezte, majd közjegyzői záradékkal alátámasztott végrehajtási eljárást indított a Komondor Kft.-vel szemben.

A X. kerületi jegyző egy hónappal ezelőtt visszavonta a Négy Tigris piac üzemeltetési engedélyét és elrendelte a piac bezárását és törlését a nyilvántartásból. Tavaly készített rejtett kamerás riportunkban még minden árus bizakodó volt:

13 éve is azt mondták, hogy be fog zárni

A nagy túlélő józsefvárosi piac elleni utolsó támadás pont egy éve történt: Kocsis Máté, VIII. kerületi polgármester 2013. június elején bejelentette, hogy a bérleti szerződés felmondására kérik a terület két tulajdonosát, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt és a MÁV Ingatlangazdálkodási Igazgatóságát.

Kocsis akkor elmondta, az önkormányzat jó ideje be akarja zárni a piacot, már csak azért is, mert becslések szerint évi 15 milliárd forint adókiesést okoz az államnak. Emellett a piac „bűncselekményi gócpont” is, sok lopott áru itt talál vevőre.