Natália
1 °C
7 °C

Multitól igazol államtitkárt a kormány

2014.06.10. 12:01

Kedden bemutatkoztak az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárai, de közülük kettőnek még most sem tudni a nevét. Balog Zoltán ugyanis sem a felsőoktatásért felelős államtitkárt, sem a megmaradt uniós fejlesztésekért – az uniós pénzek többsége felett a Lázár János által vezetett Miniszterelnökség rendelkezik – felelős államtitkárt nem akarta megnevezni. Előbbit állítása szerint egy „nemzetközi nagyvállalattól” fogják kölcsönkérni, és az igazolás érdekében személyesen Orbán Viktor jár közben – a leírás egybevág értesülésünkkel, hogy Palkovics László lehet a kiválasztott. Utóbbira pedig még nem sikerült megtalálni a megfelelő embert.

A „kereszténydemokrata karakterű”, „keresztény szellemiségű” minisztérium helyettes vezetője a KIM hasonló pozíciójából érkező Rétvári Bence lett, aki bemutatkozója során azzal nyitott:

Ha egy kereszténydemokrata politikust egy lelkész hívja, akkor arra nehezen lehet nemet mondani.

Az állam és egyház elválasztásának az Alaptörvény VII/3. cikkelyében lefektetett különállásának fényében érdekes kijelentését Rétvári azzal a bölcsességgel fejelte meg, hogy

a fékek és egyensúlyok közül inkább az egyensúlyra van szükség, ezt az egyensúlyt pedig a középosztály adja.

A korábbi várakozásnak megfelelően Hoppál Péter lett a kulturális államtitkár, akire Balog azt a megjegyzést tette

Azt is mondhatnám, hogy ha ez nem sérti: kultúrember.

Soltész Miklós a szociális ügyek helyett az egyházakért fog felelni. Azt Balog már a hétvégén bejelentette, hogy az egységes szociális államtitkárság helyett külön felelőst kapnak „a problémás családok” és azok, akik „a vállukon viszik Magyarországot".

A romaügyekért is felelős szociális államtitkárság élére a református szeretetszolgálattól érkezett Czibere Károly, az ő feladata lesz a „szigorú szeretet” és a „munkaalapú társadalom felé való irányítás”; a családi és ifjúsági államtitkárság élére pedig Veresné Novák Katalin, korábbi kabinetfőnök, illetve „frankofón ügyekért felelős miniszteri biztos” került.

Az is kiderült, Lengyel Györgyi marad a minisztériumi rendszer működtetéséért felelős közigazgatási államtitkár, és ahogy azt korábban megírtuk, Hoffmann Rózsa utódja a köznevelésért felelős államtitkárság élén a komáromi fideszes képviselő, Czunyiné Bertalan Judit lett. A sportügyek élén sem történt változás, Simicskó Istvánnak csak annyit kívánt Balog, hogy

legyen szövetségi kapitánya a sportoló nemzetnek!

Az egészségügyi államtitkár posztjára viszont új ember került, méghozzá nem más, mint Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere, a parlament népjóléti bizottságának elnöke.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?