Multitól igazol államtitkárt a kormány

2014.06.10. 12:01

Kedden bemutatkoztak az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárai, de közülük kettőnek még most sem tudni a nevét. Balog Zoltán ugyanis sem a felsőoktatásért felelős államtitkárt, sem a megmaradt uniós fejlesztésekért – az uniós pénzek többsége felett a Lázár János által vezetett Miniszterelnökség rendelkezik – felelős államtitkárt nem akarta megnevezni. Előbbit állítása szerint egy „nemzetközi nagyvállalattól” fogják kölcsönkérni, és az igazolás érdekében személyesen Orbán Viktor jár közben – a leírás egybevág értesülésünkkel, hogy Palkovics László lehet a kiválasztott. Utóbbira pedig még nem sikerült megtalálni a megfelelő embert.

A „kereszténydemokrata karakterű”, „keresztény szellemiségű” minisztérium helyettes vezetője a KIM hasonló pozíciójából érkező Rétvári Bence lett, aki bemutatkozója során azzal nyitott:

Ha egy kereszténydemokrata politikust egy lelkész hívja, akkor arra nehezen lehet nemet mondani.

Az állam és egyház elválasztásának az Alaptörvény VII/3. cikkelyében lefektetett különállásának fényében érdekes kijelentését Rétvári azzal a bölcsességgel fejelte meg, hogy

a fékek és egyensúlyok közül inkább az egyensúlyra van szükség, ezt az egyensúlyt pedig a középosztály adja.

A korábbi várakozásnak megfelelően Hoppál Péter lett a kulturális államtitkár, akire Balog azt a megjegyzést tette

Azt is mondhatnám, hogy ha ez nem sérti: kultúrember.

Soltész Miklós a szociális ügyek helyett az egyházakért fog felelni. Azt Balog már a hétvégén bejelentette, hogy az egységes szociális államtitkárság helyett külön felelőst kapnak „a problémás családok” és azok, akik „a vállukon viszik Magyarországot".

A romaügyekért is felelős szociális államtitkárság élére a református szeretetszolgálattól érkezett Czibere Károly, az ő feladata lesz a „szigorú szeretet” és a „munkaalapú társadalom felé való irányítás”; a családi és ifjúsági államtitkárság élére pedig Veresné Novák Katalin, korábbi kabinetfőnök, illetve „frankofón ügyekért felelős miniszteri biztos” került.

Az is kiderült, Lengyel Györgyi marad a minisztériumi rendszer működtetéséért felelős közigazgatási államtitkár, és ahogy azt korábban megírtuk, Hoffmann Rózsa utódja a köznevelésért felelős államtitkárság élén a komáromi fideszes képviselő, Czunyiné Bertalan Judit lett. A sportügyek élén sem történt változás, Simicskó Istvánnak csak annyit kívánt Balog, hogy

legyen szövetségi kapitánya a sportoló nemzetnek!

Az egészségügyi államtitkár posztjára viszont új ember került, méghozzá nem más, mint Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere, a parlament népjóléti bizottságának elnöke.