Tiltakozás és magyarázkodás Lázár budapesti tervei miatt

2014.06.12. 22:00

"Személyesen Orbán Viktor és Lázár János felel majd azért, ha a 3-as metró felújításának és a Földalatti járműcseréjének elmaradása miatt emberéletek kerülnek veszélybe Budapesten. Ezt kockáztatja ugyanis a miniszterelnök és elszabadult hajóágyúként romboló jobb keze azzal, hogy törölte a főváros létfontosságú uniós beruházásait." - írta közleményében az MSZP, csütörtökön megjelent cikkünk apropóján. Írásunk arra mutatott rá, hogy Lázár János magához vonta a rövid és középtávú fővárosi uniós projekteket, és egy erőteljes tollvonással lehúzta őket a listáról. Budapest így a következő hét évben százmilliárdos forrásoktól eshet el.

A szocialisták suerint: "A kormány és a Fidesz gátlástalansága odáig fajult, hogy akár a budapestiek biztonságát is kockára teszik, csak hogy bosszút álljanak a fővárosiakon azért, mert nem követik Orbán Viktor nyíltan Budapest-ellenes, gyűlölködő politikáját. ... Az oktatás, az egészségügy, a Városliget és a fővárosi közműcégek államosítása, valamint a főváros hatásköreinek és pénzének elvonása csak hadüzenet volt. Ami azonban most történik, az már nem hadüzenet, ez már nyílt háború. Ezt a háborút az új fővárosi választási rendszerrel indították, de Budapest uniós beruházásainak törlésével tették teljessé."

A miniszterelnökség szerint Brüsszel a hibás

" A miniszterelnökségálláspontja szerint a brüsszeli szabályok nem teszik lehetővé több fejlesztési forrás felhasználását a fővárosban, ahogy más országokban sem." - írta a tárca. A miniszterelnökségreagálásában azt írta: "a forráselosztás tekintetében elmentünk a falig, a kormányzat álláspontja szerint egy felelős városvezető ebben a helyzetben egyet tehet, Brüsszelbe utazik lobbizni."

"A kormánynak kiemelten fontosak a budapesti fejlesztések, ezért a kabinet élt az Európai Bizottság által felkínált lehetőséggel, hogy a fejletlen régiók rendelkezésére álló forrásokat, a vidéki városok számára elérhető uniós pénzek három százalékát budapesti fejlesztésekre csoportosítsa át."