Kétszer számlázott, elítélték egy kórház főorvosát

2014.06.13. 13:07

Két szülészorvost és egy nővért ítélt el a Fővárosi Törvényszék, amiért pácienseiket megtévesztették és milliókat gomboltak le róluk. V. Attila, elsőrendű vádlott szülész-nőgyógyászként dolgozott egy budapesti kórház Meddőségi Centrumában.

A kórház szerződést kötött az általa képviselt céggel, hogy endoszkópos ellátáshoz szükséges eszközöket, műszereket bérel havi díjért cserébe, a cég pedig gondoskodik a műszerek karbantartásról és a kórház dolgozóinak betanításáról is. Noha az egészségbiztosítással rendelkező betegeknek az ellátás térítésmentesen járt volna, V. Attilla nőgyógyász kollégájával, F. Istvánnal, és M. Zsuzsanna védőnővel azonban úgy döntött, még lehúz egy bőrt a dologról. A páciensekben azt a képzetet keltették, hogy a lézeres laparoszkópiás műtéteket nem finanszírozza az OEP, a beavatkozást egyfajta magánrendelés keretében végzik.

A műtétek után M. Zsuzsanna rendszeresen átvette az átvert betegektől a pénzt, igény esetén még számlát is adott a kezelésről a Kft. nevében. Bár tisztában voltak azzal, hogy a vizsgálatokat valójában nem a cég, hanem a kórház végzi, és a Kft. részére a beavatkozások után semmilyen pénz nem jár, több millió forinttal húzták le így a betegeket. A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy az orvosknak és a nővérnek rendezett volt az életvitele, nem volt bűntetett az előélete, és egyébként is társadalmilag hasznos munkát végeznek.

Súlyosító volt viszont az a körülmény, hogy a vádlottak éppen orvosként húztak le kiszolgáltatott embereket. V. Attilát egy év és négy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és 1,8 milliós büntetésre ítélték. F. Istvánt, mint másodrendű vádlottat egymilliós pénzbüntetésre ítélték, M. Zsuzsanna harmadrendű vádlottat 3 év próbára bocsátották. Az ítélettel szemben az ügyész mindhárom vádlott terhére súlyosításért, míg a vádlottak és védőik felmentésért jelentettek be fellebbezést.