Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kegyelemmel mentenék a tényleges életfogytiglant

2014.06.18. 12:44

Új törvény készül a kegyelmi eljárásról, ami alaposan és részletesen szabályozza a témát, jelentette be Répássy Róbert, a tárca parlamenti államtitkára szerdán azon a sajtótájékoztatón, melyen Trócsányi László, az új miniszter bemutatta a tárca államtitkárait, és ismertették a szakpolitikai terveket.

A kegyelmi ügyek intézése Répássyhoz tartozik, a minisztériumnál készítik elő a döntéseket a köztársasági elnöknek. A tárca elődjének, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak a kegyelmi osztálya május 8-án hozott nyilvánosságra a legutóbb kegyelmi statisztikákat. Ebből az derült ki, hogy távolról sem bántak bőkezűen a kegyelemmel. 2014-ben március végéig mindössze 3-an kaptak kegyelmet 227 kérelemző közül. Tavaly 976 elutasításra 12 megadott kegyelem jutott (1,21 százalékos arány).

A szerdai sajtótájékoztatón Trócsányi újságírói kérdés után egyértelművé tette: a készülő új kegyelmi törvény a tényleges életfogytiglanról (tész) szóló strasbourgi döntéssel függ össze. Az Emberi Jogok Európai Bírósága májusban mondta ki, hogy a magyar Btk. legszigorúbb büntetése, a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét kizáró tényleges életfogytiglan embertelen.

Strasbourgnak nem önmagában azzal volt problémája, hogy egy elítéltet haláláig börtönben lehet tartani Magyarországon, hanem a reményhez való jogot kérték számon, azt hiányolták, hogy a magyar jogrendszerben nincs olyan elem, ami kötelezően előírná a tészesek büntetésének időnkénti felülvizsgálatát. A strasbourgi döntés lépéskényszerbe hozta a magyar kormányt, mert egyébként kínos perek sora következhet. Trócsányi már a miniszterjelölti bizottsági meghallgatásán is kiállt a tész mellett.

Most azt mondta: határozott szakmai álláspontja az, hogy a tész és a kegyelmezés rendszere összeegyeztethető, mert "a remény a kegyelemben ugyanúgy megvan". Szerinte az új kegyelmi törvényben lehet olyan mechanizmusokat kialakítani, amelyek biztosítani tudják a reményhez való jogot. A javaslat az őszi ülésszakban kerülhet a parlament elé.

Martonyi Jánosból tanácsadó lesz

A sajtótájékoztatón Trócsányi bejelentette, hogy a minisztérium vezetőinek munkáját egy tanácsadó testület fogja segíteni, amelynek az elnöke Martonyi János lesz. A testület tagja lesz Váradi Tibor, Jugoszlávia egykori igazságügyi minisztere is.

Trócsányi, aki a rendszerváltás óta a 10. igazságügyi miniszter, helyes kormányzati döntésnek nevezte, hogy önálló igazságügyi minisztériumot hoztak létre. Azt mondta: jogász minisztérium az övék, de az "emberek boldogulásáért" dolgoznak, megígérte, hogy szem előtt fogják tartani a társadalmi felelősségüket.

A miniszter fontos feladataik közé sorolta, hogy a különböző tárcák által készített tervezetekhez, a társadalmi egyeztetéshez hozzászóljanak alkotmányossági szempontból. Trócsányi szerint a bírói függetlenséget messzemenően tiszteletben tartják, de feladatuk az igazságszolgáltatás munkájának értékelése is. Többször is elismételte: céljuk, hogy a perek ésszerű határidőn belül legyenek befejezve. Új feladatuknak tartja a jogászképzés helyzetének értékelését is.

A minisztériumban már dolgoznak az új polgári perrendtartási és az új büntetőeljárási kódexen.

A minisztériumban önálló államtitkárság foglalkozik az európai uniós jogi ügyek vitelével. Berke Barna, az európai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár a bemutatkozásában azt mondta: az európai bíróság előtt igyekeznek majd "aktivistábbak lenni", ami azt jelenti, hogy nem csak olyan ügyekkel fognak foglalkozni, amelyekben Magyarország közvetlenül érintett, hanem olyanokban is, amelyekben más tagállam van a középpontban, de a téma releváns számunkra is. Berke azt is mondta: szeretne egy kiterjedtebb jogösszehasonlító munkát látni a többi tagállam jogszabályaival.

Patyi Gergely Sándor, az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár az igazságszolgálatásaba vetett társadalmi bizalom erősítését nevezte az egyik fontos feladatnak.