Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Óriási titkos tárgyalás zajlik Budapesten

2014.06.18. 11:29 Módosítva: 2014-06-18 13:06:48

Az Index információi szerint az ukrán–orosz krízis és az ahhoz kapcsolódó gázválság miatt széles körű és a magyar kormány által titkosan kezelt nemzetközi egyeztetés színhelye lett kedden és szerdán a magyar főváros.

Akik szerdán kora délelőtt a budapesti belvárosban jártak, ennek szemtanúi is lehettek: a Deák tér környékén hatalmas rendőri készültséget és tucatnyi diplomata rendszámú autót látott egyik munkatársunk.

Lapunk megtudta: számos külföldi állam energiaügyi felelős vezetője érkezett Budapestre, hogy egyeztessen az orosz gázexport okozta problémákról.

A kétnapos tanácskozáson az Egyesült Államoktól Ukrajnáig „mindenki képviselteti magát, aki számít” – fogalmazott forrásunk. A nagyszámú nemzetközi vezető biztonsága miatt tartották titokban a tanácskozás tényét is, és csak a megbeszélések befejezése után adnak ki róla tájékoztatást.

Az egyetlen hivatalos hírt, amely vélhetően a tanácskozáshoz kapcsolódik, az MTI szerda délelőtt tette közzé: NavracsicsTibor külgazdasági és külügyminiszter 2014. június 18-án hivatalos látogatáson fogadta Jurij Prodan ukrán energiaügyi minisztert. A távirati iroda arról nem tett említést, hogy az ukrán miniszter milyen céllal látogatott Budapestre.

A Gazprom a hét elején jelentette be, hogy Ukrajna csak akkor kap gázt Oroszországtól, ha előre fizet érte, és leállította a gázexportot Ukrajnának. A leállás és a Testvériség gázvezetéken történt robbanás egyelőre nem okozott fennakadásokat Magyarország földgázellátásában.

A Gazpromtól azonban nem győzték hangsúlyozni, hogy az ukránok büntetése közben Oroszország a megrendelt gázmennyiséget továbbra is szállítja európai partnereinek, és azt a Naftogaz kötelessége eljuttatni az orosz–ukrán tranzitszerződés alapján a célállomásig.

Most még nem csapolják meg, ősszel már inkább

Szergej Pravouszov, az orosz nemzeti energetikai intézet vezérigazgatója szerint Ukrajna egyelőre nem fogja megcsapolni a gáz tranzitvezetéket. Saját kitermelése és a földalatti tározókban felhalmozott tartaléka elegendő a nyári ellátásra. „Őszre azonban nehézségei támadhatnak a fogyasztók ellátásában, így lehetséges, hogy a Naftogaz akkor majd kivesz a tranzitszállításokból saját igényeinek kielégítésére” – nyilatkozta az orosz szakértő.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter szerint Magyarországon akkor sem lesz gázellátási probléma, ha az oroszok elzárják Ukrajna felé a gázcsapot, mert majd a Baumgarten felőli vezetéken pótoljuk a hiányzó gázt. Ugyanezt erősítette meg a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség is. 

BCG szerint viszont nem is az a kérdés, hogy lesz-e gáz, hanem többek közt, hogy milyen áron. Egy őszig elhúzódó válságot már egész Európa megszenvedne, a megemelkedő energiaárak számtalan iparágat és lakossági fogyasztót érintenének érzékenyen. Vagy, ha a rezsicsökkentés és más hasonló ötletek népszerűvé válnak, akkor kormányzatok fognak újabb mélyütéseket bevinni a mesterséges alacsonyan tartott lakossági gázárakkal a szolgáltatóknak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?