Nehéz a jobbikosnak nem zsidózni, Jakab Péternek sem sikerült

2014.07.02. 21:37

Nyílt levélben reagált Jakab Péter Köves Slomó ortodox rabbi üzenetére a Jobbik részben zsidó származású polgármesterjelöltjéhez. Ebben Jakab kijelenti, hogy Köves hiába aggódik, mert a Jobbik nem antiszemita párt.

Jakab Péter
Jakab Péter
Fotó: Jobbik.hu

Szerinte

ma a Jobbik az egyetlen párt, amely nem a származás, hanem a tett alapján tesz különbséget ember és ember között. Mi vagyunk az egyetlen párt, amely nem biztosít bőrszín alapján előjogokat senkinek sem. Mi képviseljük a valódi esélyegyenlőséget, amikor azt mondjuk: a törvény mindenkire egyformán vonatkozik etnikai hovatartozástól függetlenül.

Jakab szerint tévedés, hogy a Jobbik a szegényeket akarná kitenni a miskolci számozott utcákból:

A Jobbik az igényteleneket akarja igényessé tenni, mert ezt várják el a ma még semmibe vett törvényeink.

Hogy ez az igényesség pontosan mit jelent, az nem derül ki, de az igen, hogy a Jobbik fogalmai szerint a törvény ellenére az igénytelenséget választókat Budapestre küldené, Köves hitközségébe:

Akik ebben nem partnerek, azoknak valóban nincs keresnivalójuk nálunk, így Ön nyugodtan befogadja őket, hogy megismerhesse a bennük rejlő „értékeket”.

Ezután Jakab jogosan rója fel, hogy Köves rabbi pontatlanul idézte Gyöngyösi Márton híres parlamenti felszólalását, illetve annak jobbikos értelmezését. Jakab szerint

A Jobbik nem a zsidókat, hanem a kettős állampolgárokat akarja összeírni.

Ez azonban így szintén nem pontos: Pál Gábor szóvivő ugyanis azt mondta, hogy a zsidók összeírásáról beszélő Gyöngyösit félreértették, ő "csak a fontosabb közéleti tisztséget betöltő izraeli-magyar kettős állampolgárokról" beszélt.

Hogy az izraeli-magyar kettős állampolgárok miért jelentenek nagyobb kockázatot a fontos tisztséget betöltő más kettős állampolgároknál, azt talán még Jakab Péter sem tudja, de valamit mégis  érzékelhet a problémából, mert ezután hosszú mosakodással próbálja tisztázni pártját a vád alól, hogy a Jobbik a kollektív bűnösség elvét alkalmazná a cigányokra és a zsidókra. Szerinte

a Jobbik soha nem állította, hogy akár a cigányság, akár más etnikum egésze mélyigénytelen, a bal- és jobbliberális véleményformálók mégis mindig a cigányság egészére asszociálnak ezen kijelentés hallatán.

Mivel a "mélyigénytelenség" vadonatúj fogalom Jobbik szótárában, amit épp a cigányozás diszkrét, de félreérthetetlennek szánt szinonimájaként vezettek be, nem túl meglepő, ha eddig nem állították, hogy a cigányság egyenlő a mélyigénytelenséggel. Eddig nincs is hiba az érvelésben. Jakab azonban csúnyán elcsúszik a zsidózás-banánhéjon, amikor nyílt levelében azt írja:

elítéljük azt is, hogy a zsidó megmondóemberek a magyar nemzet egészét teszik felelőssé a zsidó holokausztért, elvárva azt, hogy honfitársaink olyan bűnökért is bűnhődjenek, amelyeket nem követtek el, sőt nem is éltek akkor, amikor azokat elkövették.

Ejnye, Jakab úr: mégis mi köze a megmondóemberek származásának ahhoz, hogy mit mondanak? Ha zsidózunk, akkor zsidózzunk teli tüdővel, de ez a sumákolás nem áll jól egy olyan őszinte coming out után, amin épp túl van. Majd így folytatja:

Itt lenne végre az ideje annak is, hogy a magyarországi zsidóság és különösen annak vezető rétege magába szálljon (...) hogyan jutott oda és abban milyen saját felelőssége van, hogy önmagát szinte teljes egészében azonosította a baloldallal és a liberalizmussal, vagyis azzal a politikával, amely rendre beletapos a magyarság érdekeibe és értékeibe.

Jakab úr, el kéne dönteni, hogy akkor a "zsidóság" kollektívan felelős-e valamiért, vagy nem. Nem lehet az egyik mondatban tagadni a kollektív bűnösözést, a másikban meg kollektívan magyarellenesnek nevezni a zsidókat, azt akár intellektuális mélyigénytelenségnek is nevezhetnénk, ha mi is finomkodni akarnánk.