Díjat kaptak az orrvérzésig szívató rendőrök

2014.07.07. 17:50
Hol a sapkád, nyuszika? – kérdezik a rendőrök, mióta zsákfalu a zsákfalu és mélyszegénység a mélyszegénység. A Roma Sajtóközpont hónapok óta dokumentálja az eseteket, az érdeklődők az Indexen szavazták meg a legabszurdabb büntetést, az ötforintos papír zsebkendőért 50 ezres csekket bezsebelő Tamás lett a befutó, a díjat az eljáró rendőrőrs kapta.

Méltányos büntetés-e húszezret fizetni egy utcán eldobott csikkért, vagy két napot ülni kilencszáz forint értékű korhadt gally guberálásáért? Szerintünk nem.

– ezzel a felütéssel indult az Arany Sárhányó díj átadója hétfő délután a Grundon. A díjat az a rendőrkapitányság kapja, amelyik a szavazók szerint a legabszurdabb, leginkább eltúlzott bírságot szabta ki. Csak két példa: 28 éves, gyámság alatt álló, fogyatékkal élő fiatalt 15 ezer forintra büntettek utcán éneklésért. Egy másik esetben valakit azért büntettek kétszer 10 ezer forintra, mert meg volt repedve a személyije, amikor a saját háza előtt igazoltatták.

Felkapott lett a célzott bírságolás

A Roma Sajtóközpont (RSK) hónapok óta dokumentálja a romákat sújtó bírságolási ügyeket. Több mint ötven településről közel száznegyven kirívó ügyet gyűjtöttek össze, állítják: ez csak a jéghegy csúcsa. A szabálysértési bírságok persze sok esetben indokoltak, de Muhi Erika, a Nemzetiségi és Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) igazgatója szerint a tudomásukra jutott ügyekből

Egyértelműen látszik, hogy a romák bírságolása zaklató jellegű.

A nagyközönség az Indexen szavazhatta meg, hogy hat kiemelten súlyos eset közül melyik a legarcpirítóbb. Tamást, a befutót Piliscsabán egy éve azért állították meg a rendőrök, mert amikor elővette a mobilját, a kiesett a zsebéből a papír zsebkendője. Felvetették vele, majd ötvenezer forintos bírságot kapott az esetért. A segédmunkásként dolgozó férfi a büntetést nem tudta kifizetni, ezért tíz napot kéne ülnie: a büntetését a bíróság elzárásra változtatta.

Elárverezték a bírságmágnes kerékpárt

Több mint 16 ezer szavazatot adtak le az ismertetett esetekre – mondta Suri Szilvia szervező, aki megpróbálta átadni díjat a budaörsi rendőröknek, akik nem képviseltették magukat. A műsorvezető Novák Péter felajánlotta, hogy hazafelé bedobja a díjat az őrsre, de végül abban maradtak a szervezők, hogy ennél nyilvánosabb alkalmat keresnek.

Vidéken csinálják

Bevezetőjében Novák arról beszélt, hogy sok apró lépésből áll össze a diszkrimináció, majd egy Krétakör-egyperces azt próbálta bemutatni, hogy hogy lehet címkézéssel megbélyegezni bárkit: egy békésen söröző beépített vendéget küldött ki egy demagóg álhőbörgő, mint közveszélyes részeget.

Hétköznapi atrocitásokra van hajlam és kereslet, a demokrácia alapvető játékszabályait játssza ki ez a rendszer.

– összegzett Novák. Suri a program történetéről beszélt: kollégájával, Kadét Ernővel kezdték összegyűjteni a mélyszegénységben élők túlbüntetéséről szóló történeteket, hogy később a médián keresztül ki tudják hangosítani a panaszokat. „A bírságokkal orrvérzésig szívatják a cigányságot, olyan dolgokért, amivel fővárosi lakosként soha nem fogunk találkozni” – mondta Setét Jenő, aki szerint az esetek nagy többsége a biciklizéshez kapcsolódik.

„Van, ahol úgy várakoztak a rendőrök a telep kijáratánál, mint a prédára leső vad, egy másik helyen a közmunkást bírságolták meg munka közben a bicikliért, amivel dolgozni ment” – mondta Setét, azt is felidézve, hogy sok esetben azért is büntetnek, hogy valaki nem a zebrán kel át, akkor is, ha nincs zebra. „Akármit tesz, megbírságolják, akárhányszor megpróbálja elhagyni a lakhelyét. Azok a szerencsésebbek, akik ledolgozhatják a büntetést, a szerencsétlenebbekét átváltják szabadságvesztésre, ennek a célja a móresre tanítás, ellehetetlenítés. A teljes rendszerrel kellene azt kimondanunk, hogy nem működik, jogellenes” – tette hozzá.

56 ezerért kelt el

Az esemény részeként elárverezték Nagy Tibor biciklijét – azért az övét, mert a figyelt esetek közül ő gyűjtötte be pár hónap alatt a legtöbb, összesen 175 ezres bírságot. A licit egy nap elzárás értékéről, azaz ötezer forintról indult, eleinte gyorsan szökdösött fel az ár ezer, majd kétezer forintonként, egy megakadásnál Novák maga ajánlott 30 ezret, hogy felpörgesse az eseményeket, végül 56 ezerért kelt el a bicikli, a nyertes és Nagy Tibor megölelték egymást, közben kalapozás indult, hogy ne csak a győztes licitáló támogathassa az ügyet.

A projekt folytatásában a Suri arról beszélt, hogy a Kerékpáros-szövetség alkatrészeket ajánlott fel, hogy elég jól fel lehessen szerelni az érintettek biciklijeit, hogy ne lehessen beléjük kötni (persze amíg a zsebkendőért 50 ezer jár, ez csak részmegoldás.) Novák az Indexnek azt mondta, azért támogatja a kezdeményezést, mert „44 évvel ezelőtt az volt a terve, hogy egy normális országba születik”:

Szeretnék reagálni a hajszálrepedésekre, és ezek már jóval nagyobbak azoknál

– mondta, majd kiemelte: tanulmányai, tapasztalatai és néptáncos gyökerei miatt is úgy gondolja, hogy az egymás ismeretlenségéből az elmúlt 25 évben próbálnak bizalmatlanságot és ellenségképet kovácsolni, ami ellen fel kell lépni. Úgy tűnik, nem a levegőbe beszélt, mert a kalapozásból összegyűlő 69 ezer forintot 30 ezerrel egészítette ki.

Pintér nem ért rá

Remélem, most már visszább vesznek belőle, a rendőröknek is lenne jobb dolga

– mondta Tibor az Indexnek. A rendezvényre Pintér Sándor belügyminisztert és a rendőrség képviselőit is meghívták, Pintér és Budapest rendőrfőkapitánya jelezték: egyéb hivatalos teendőik miatt nem tudnak megjelenni.

A díjnyertes zsebkendő történetét az RSK videójában mutattuk be bővebben:

Börtön zsebkendőért