Két és fél hónapnyi tartozásra elég a kórházaknak adott támogatás

2014.07.28. 08:15

Körülbelül két és fél hónap alatt keletkezett tartozást tudnak a kórházak kiegyenlíteni abból a múlt héten bejelentett 14 milliárd forintos keretből, amelyből 12 milliárdot az intézmények 75 százalékban a lejárt szállítói tartozásaikra, 25 százalékban működési feltételeik javítására fordíthatnak – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Rácz Jenő, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség korábbi elnöke.

Rácz szerint a konszolidációs összegből nagyjából két és fél hét dologi kiadásait tudják fedezni, valamint körülbelül két és fél hónap alatt keletkezett tartozásokat tudnak kiegyenlíteni. 

A Népszabadság korábban egy a kormány számára készülő előterjesztés alapján arról írt, hogy az egészségügyi ellátórendszer tartozásainak kiegyenlítésére körülbelül 90 milliárd forintra lenne szükség. A lap szerint az államosított kórházak háromnegyede bajban van, mintegy 64 milliárd forintos, már lejárt adósságot halmoztak fel, nagyrészt a beszállítóknak tartoznak. A legeladósodottabb a főváros (3,5 milliárd), majd Pest megye (3 milliárd) és Bács-Kiskun megye jön (2,5 milliárd). Zombor Gábor egészségügyi államtitkár szerint a 90 napon túli lejárt tartozások összesen 18,7 milliárd forintot tesznek ki.

A múlt héten bejelentett támogatás 14 milliárd forintos keretére az Egészségbiztosítási Alap időarányos tartaléka nyújt fedezetet – ebből 1,5 milliárd miniszteri keret, 500 milliót a mentők kapnak, 150 milliót pedig a betegszállítás. Ez kiegészül 1,9 milliárd forinttal, amit a várólisták csökkentésére szánnak, illetve 750 millióval, amiből az alapellátást fejlesztenék.