Az egész országra figyelmeztetést adtak ki

DLAPE20140730001
2014.07.31. 07:46 Módosítva: 2014.07.31. 09:15

A várható heves zivatar és felhőszakadás veszélye miatt az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat. Az ország jelentős részén, köztük a fővárosban is másodfokú figyelmeztetések vannak érvényben.

Délelőtt leginkább a keleti, északkeleti megyékben, délután a Dunántúlon is egyre többfelé várható zivatar. Késő este az Alföldet dél felől újabb zivatarzóna éri el. A zivatarokhoz elsősorban felhőszakadás − akár 60 milliméternél is több esővel −, helyenként jégeső és viharos széllökés társulhat. Heves zivatargócokban nagyméretű − akár 4 centiméteres átmérőjű − jég és károkozó, akár 90 kilométer/óránál erősebb szélroham is előfordulhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 27-31 Celsius-fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél néhány fokkal hűvösebb várható. Késő estére 18-24 fok közé hűl le a levegő. (MTI, met.hu)

A kedden jelzett zivatarlánc fokozatosan hatolt be az országba szerda este, és egyre nagyobb területen lett érvényes a másodfokú riasztás. A zivatarokban elsősorban felhőszakadás, nagyméretű jég és viharos szél fordult elő. A dunántúli megyékben fákat döntött ki, vezetékeket és háztetőket rongált meg a vihar, az esővíz pincéket és garázsokat öntött el, több helyen villámcsapás okozott tüzet. 

A zivatarlánc, megállíthatatlanul haladt tovább hazánk középső területei felé. Sok helyen esett dió nagyságú jég, érdemes a kocsikkal fedett helyre állni.

Szél, víz, villám – micsoda nap volt!

Országszerte több mint száz helyszínre riasztották a tűzoltókat a viharkárok miatt, közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel. Jellemzően az ország nyugati felében okozott problémát a vihar, a bejelentések többsége Vas, Veszprém, Zala és Győr-Moson-Sopron megyéből érkezett.

Veszprém megyében villámcsapás következtében egy ember megsérült.

A viharos idő 27 ingatlanban okozott kárt. Vas megyében hat településen homokzsákokkal kellett megvédeni a lakóházakat. Több helyen kidőlt fák és leszakadt ágak zárták el az utakat, egy helyen villanyoszlop dőlt az útra. Kőszeg és Kőszegfalva között a vasúti töltést is alámosta a víz.