Másfél óra alatt értek ki a rendőrök az étteremben kötekedő részeghez

2014.08.01. 07:37 Módosítva: 2014.08.01. 08:00

Július 18-án délután egy idősebb részeg férfi lépett be egy belvárosi étterembe. A pincérek látták, hogy eléggé be van rúgva, ezért megkérték, hogy távozzon.

A férfi azonban nem tágított, verekedni akart. Aki már vendégként vagy pincérként volt ilyen helyzetben, tudja: nagyon nem kellemes egy kötekedő részeggel alkudozni, a következmények pedig kiszámíthatatlanok.

Az étterem ezért rendőrt hívott: a 112-es központi segélyhívót tárcsázták. A vonal másik végén azt mondták, küldenek valakit.

Eltelt fél óra. Rendőr nem jött, a részeg meg csak nem akart elmenni. Egy ideig a teraszon ült, tovább kiabált, kötözködött és fenyegette a pincéreket. Egy időre elment egy parkba, de újra visszatért, és megint meg akarta ütni az étterem egyik alkalmazottját.

Újra hívták a 112-t. Akkor azt mondták a központból, hogy igyekeznek odaérni, de a rendőröknek sok a dolga. Közben viszont a pincérek azt látták, hogy a közvetlen közelükben három rendőrautó ment el, kicsit távolabb pedig kétszer is láttak elsétálni két rendőrjárőrt.

Másfél óra telt el, mire végre megérkeztek a rendőrök az étteremhez. Igazoltatták a férfit, akit ezután egy mentő szállított el. Nagyobb balhé végül szerencsére nem történt, az viszont máig érthetetlen az étteremben dolgozóknak, hogy miért csak ennyi idő után értek ki a járőrök. Kérdés, érdemes-e kihívni a rendőrt, ha még nincs nagy baj, de egy fenyegető szituációból bármi lehet. 

Megkerestük a rendőrséget. Elismerték, hogy ezen a napon 16:15-kor valóban érkezett egy bejelentés az étteremből a Budapesti Rendőr-főkapitányság tevékenység-irányítási központjába (BRFK TIK), a járőr pedig valóban másfél óra múlva, 17:43.kor érkezett az étteremhez.

A késlekedést a rendőrség ezzel indokolta:

A bejelentés egy órás viszonylatában a BRFK TIK belvárosi régió területéről közel ötven rendőri intézkedést igénylő bejelentés, illetve esemény történt. (...) A tevékenységirányítónak az erők, eszközök és küldésszámok figyelembe vételével lehetősége van a címek közt küldési sorrend felállítására, azonban elvárás, hogy az állampolgárok biztonságérzetét közvetlenül, illetve negatívan befolyásoló eseményekre rövid időn belül reagálni kell. Az irányítók a küldéseknél több tényezőt is mérlegelnek. A BRFK TIK illetékes ügyeletese a rendőri erőket az általa felállított fontossági, sürgősségi sorrend szerint küldte az események helyszínére.

A rendőrség ezután elnézést kér a történtekért:

Mivel a BRFK TIK illetékes ügyeletese az adott régióban és időintervallumban tapasztaltatható rendkívüli leterheltséggel és a küldési címek sorrendjével tisztában volt, célszerű lett volna a bejelentő tájékoztatására intézkednie a hosszabb kiérkezési időről. Ennek elmaradásáért a rendőrség ezúton is elnézést kér az érintettektől.

Ahogy korábban megírtuk: idén ősszel kezd el átállni a teljes hazai segélyhívó rendszer a 112-es számra. Először a 107-es rendőrségi hívások futnak be a Szombathelyen vagy a Miskolcon lévő országos hívásfogadó központba, majd a katasztrófavédelemhez érkező hívások, legvégül pedig a mentőké. A 104-es, 105-ös és 107-es számok még egy ideig forgalomban maradnak, de ezeket is a 112-esre kapcsolják át.