A madárinfluenza áldozatából a baloldal reménysége

2014.08.05. 14:24
A játékszenvedély-gyógyítás úttörőjéből lett országos tisztifőorvos, a madárinfluenza és baloldali szimpátiája okozta szakmai végzetét. Már 2007-ben is szóba került a neve egészségügyi miniszterként, 2012-ben Bajnai mögött tűnt fel, most Horváth Csaba kivételével mindenki azt várja, hogy ő fogja megállítani a jobboldali gőzhengert. Ő Falus Ferenc, az ellenzék budapesti meglepetés-jelöltje.

Falus eredeti, tisztességes foglalkozása a tüdőgyógyászat volt. Ezt maga fogalmazta meg így, amikor 2007 elején új tisztifőorvosként bemutatkozott a parlamenti egészségügyi bizottságnak. Az egyetemet Moszkvában kezdte, de két év után visszajött Budapestre, itt diplomázott 1975-ben, a szakvizsgáját is tüdőgyógyászatból szerezte. Mentőorvosként elkezdett orvosi pályája nagy részét légzési intenzív osztályon és belgyógyászaton töltötte. 

Tanult mást is, nem csak orvoslást. Szerzett egy egészségügyi menedzseri képesítést a Közgázon, és kijárt négy félévet az ELTE orvosjogi képzésén, de azt nem fejezte be. A meghallgatásán azt mondta: azóta is sajnálja, hogy nem írta meg a szakdolgozatát. Saját szavai szerint angolul és oroszul elfogadhatóan tud beszélni, és megérti, ha németül szólnak hozzá.

A kilencvenes években az amerikai Harris Egészségügyi Szolgálatnál dolgozott. 1995-ben, amikor 23 szervezet megalakította a Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesületet, Falus lett a szervezet első elnöke.

2001 végén a fővárosi egészségügyi bizottság az MSZP és az SZDSZ szavazataival őt nevezte ki a Nyírő Gyula Kórház főigazgatójává. Az ő vezetése alatt nyílt meg az ország első játékszenvedély-betegeket gyógyító önálló részlege a Nyírőben. A megnyitó beszédében az MTI archívuma szerint fogadást ajánlott, hogy „az osztály dolgozóinak kollektívája több beteget fog meggyógyítani, mint amilyen eséllyel a betegek a különböző játékokon részt vesznek”.

2003-ban a Nemzeti Egészségügyi Tanács elnökének is megválasztották. De fűződnek kellemetlen emlékei is a nyírős időszakhoz például amikor 2005-ban a Blikk újságírónője inkognitóban bejutott – Falus szavaival „beférkőzött” – a kórház addiktológiai osztályára, és cikksorozatot írt az élményeiről. Falus az ombudsmannál tett panaszt.

Azt sem hitték el neki, hogy tényleg beoltatta magát

Mikor 2007 áprilisában lemondott Molnár Lajos, a második Gyurcsány-kormány egészségügyi minisztere, a lehetséges utódok között felmerült Falus Ferenc neve is, aki akkor a Nyírő Gyula kórházat igazgatta.

Igazán azonban 2009-ben vált igazán ismertté. Az év tavaszától érkeztek hírek egy világméretű járványról, ami ősszel Magyarországra is megérkezett. Ekkor országos tisztifőorvosként kulcsszerepe volt a járvány menedzselésében, ami nem sikerült túl jól. A járvány előtt a Szonda Ipsos felmérése szerint 73 százalék nem akart oltatni, amit nem igazán lehet Falus nyakába varrni, hanem inkább a kormány őszödi beszéd utáni bizalomvesztettsége volt a magyarázat. (Ekkor már Bajnai Gordon volt a miniszterelnök.)

Falus kapta meg először a H1N1 védőoltást, amiről rögtön nagyon sokan elkezdték mondani, hogy kamu. Egy korabeli interjúja szerint ez nagyon rosszul esett neki. A H1N1-gyel kapcsolatban készített vele akkoriban egy interjút a Népszabadság, a beszélgetés során elég meglepőeket is mondott. Például, mikor arról kérdezték, miért nem tisztázzák, kik gyártják a 6 millió embernek legyártott vakcinát, azzal a hasonlattal állt elő, hogy

Soha nem kérdeztem, hogy a kávét, amit iszom, milyen tulajdonosi háttérrel készítették. Csak az érdekel, hogy milyen a kávé.

Arról is beszélt, hogy a vakcinagyártás a hadiiparhoz hasonló, a gyártó (Omninvest Kft.) pedig stratégiai cég, nem szükséges tudni, kik állnak mögötte, amíg megbízhatóan teljesítenek.

A vakcinákon kívül további botrányok kísérték a járványt, sok házi orvos nem volt hajlandó oltani, mert nem volt elég információjuk a vakcináról, amit, mint kiderült, terhes nőkön például nem is teszteltek. Támadások érték azért is, mert volt, aki annak ellenére meghalt, hogy beoltatta magát, de ezekről az esetekről kiderült, hogy olyan stádiumban történtek, amikor a védettség még nem alakulhatott ki. 

2010 óta aktív a baloldalon

A H1N1-ügy miatt elhíresült Falus maga is tisztában volt azzal, hogy a kormányváltással megpecsételődött a sorsa. Ezért többször is harciasan szólította fel színvallásra az egészségügyért felelős akkor Nemzetierőforrás-minisztériumot, sőt, nyáron egy nyilvánvalóan kampánycélokat szolgáló eseményen is bevállalta, hogy a már akkor is főpolgármesteri álmokat dédelgető Horváth Csabával együtt irtsa a parlagfüvet.

Falust végül 2010 július 6-án mentette fel a NEFMI akkori vezetője, Réthelyi Miklós, utódja a nyugat-dunántúli régió tisztiorvosa, Paller Judit lett. A minisztérium bizalomhiányra és az ÁNTSZ működésével kapcsolatos problémákra hivatkozott.

A távozáshoz a Magyar Hírlap szolgáltatta a szokásos botrány-körítést: a kormánypárti lap ugyanis az úgynevezett Diagon-ügy egyik főszereplőjének kiáltotta ki. Az ügy szálai még 2008-ra nyúlnak vissza, amikor a H1N1 vírust gyártó Diagon Kft. két középvezetője egy orosz csoportnak próbált átjátszani milliárdokat érő üzleti-kutatási titkokat.

A „nyakig süllyedt az évtized kémbotrányába” szalagcím mögött azonban csak annyi volt, hogy az egyik, Ferihegyen letartóztatott vádlott – Gyurcsány és több más akkori vezető mellett - az akkori tisztifőorvosnak is kétségbeesetten írogatott. Az ügy politikai vonalát olyannyira nem sikerült bizonyítani, hogy a Magyar Nemzet pert is vesztett Gyurcsány Ferencet támadó állításai miatt.

Falus az ÁNTSZ vezetői posztja után valószínűleg két vállalkozásának működtetéséből élt meg. Az egyik a rendszerváltás óta létező, a cégadatok alapján családi vállalkozásnak tűnő TRIMED Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a másik a 2012-ben alapított, szintén családi érdekeltségű Hartman-Falus Egészségügyi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság.

A volt tisztifőorvos elbocsátását követően a politikában is jobban megmártózott. Nem meglepő módon elsősorban egészségpolitikai témákban szólalt meg, kritizálta az egészségügyi regionális központok létrehozását, a gyógyszerkassza csökkentését, a több kormányzati ciklusra is jellemző bújtatott forráskivonást.

2012-ben a Bajnai Gordon miniszterelnöki háttérszervezetének szánt Haza és Haladás Egyesület alapító tagjai között találjuk, de az országgyűlési választási kampányban több fórumon képviselte az Összefogás egészségpolitikai vízióját.

Markáns politikai véleményét a kampány után sem rejtette véka alá, nem is olyan régen például ezt nyilatkozta a jelenlegi kormányról:

Egészen addig, amíg a nemzeti jövedelem nem nő, nem kíván több forrást biztosítani a betegellátásra, akkor sem, ha tisztában van vele, hogy addig az emberek egy része halálra van ítélve.

Falus Ferenc neve folyamatosan forgott az önkormányzati jelöltek között is, de mindenki arra számított, hogy lakóhelyén, a II. kerületben fog indulni az Együtt-PM polgármesterjelöltjeként.