Indul a tanév, jöhet az ebola?

2014.08.22. 10:59

Akár több ezerre is tehető azoknak a száma, akik heteken belül ebolával fertőzött országokból jönnek Magyarországra tanulni – írja a Délmagyar. A lap szerint csak a szegedi orvosi, fogorvosi és gyógyszerészkarra több mint száz ilyen egyetemista érkezik. Az ellátórendszerben már készülnek egy esetleges fertőzésre.

„Ha Ebola-gyanús esetet találnak Csongrád megyében, az a Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályra kerül” – mondta el Pető Zoltán osztályvezető docens, aki szerint terv készül az esetleges betegek ellátására. Van elkülönítő, a védőeszközöket is beszerzik, tananyag is készült a teendőkről.

Az orvos- és fogorvostan-hallgatóknak kötelező részt venniük munkaalkalmassági vizsgálaton, függetlenül attól, hogy honnan jöttek, illetve magyarok vagy külföldiek. Emellett a fertőzött területekről érkezőket a repülőtéren is megvizsgálják, de a lappangási időszakban nem feltétlenül lehet kimutatni az ebolát, így csak az tűnhet fel, aki már lázas.

„Addig nem kezdhetik meg a klinikai gyakorlatot, amíg az általános vizsgálaton, laborvizsgálaton és mellkasröntgenen nem vettek részt” – mondta el Pál Krisztina, a külföldi hallgatókat ellátó háziorvos a Délmagyarnak, hozzátéve, bár az ebola-fertőzés ijesztőnek tűnhet, „a vírus sajátosságát figyelembe véve kicsi az esély arra, hogy külföldi hallgatók hozzák be Szegedre”.