Fél éven belül kiköltöznek a szocialisták a Jókai utcából

2014.09.03. 12:40 Módosítva: 2014.09.03. 12:44

Az MSZP elnökhelyettese szerint fél éven belül kiköltözhet a párt a budapesti Jókai utcai székházából. Gőgös Zoltán közölte, a költözés időpontja azon múlik, hogy milyen konstrukcióban tudnak egy megfelelő és a jelenleginél olcsóbb helyet találni.

Jelenleg értékelik az MSZP gazdasági helyzetét, ennek több állomása is lesz, az elnökség és a választmány is áttekinti. Ahogy azt az Index korábban megírta, három nagyobb, svájci frankban felvett hitelt nyög a szocialista párt, melynek összege kétmilliárd forint körül van. A legnagyobb tételt az MSZP Jókai utcai székházára felvett, ráadásul svájci frank alapú hitel jelenti, ez 800-1000 millió forintra rúg. Mellé jön még az MFB-nél meglévő 400 milliós, kedvezményes pártingatlan-vásárlási céllal felvett kölcsön, valamint egy félmilliárdos folyószámlahitel az Ersténél. Az 500 milliós folyószámlahitel fedezeteként ráadásul az MSZP pártingatlanjai szolgálnak.

A Népszabadság szerdai cikkében azt írja, hogy az adósságot a székház eladása sem tüntetné el. A 2009 óta használt ötszintes székházat kisebbre cserélnék, a munkatársak egy részét a képviselői irodaházba költöztetik, Gőgös szerint oda főleg a frakció működtetésével foglalkozó munkatársak mennének. 

Tóbiás József pártelnök szerint a költözés együtt jár majd szervezeti változásokkal is,  most az MSZP országos központja hagyományosan a megyékkel van kapcsolatban, ezután viszont a választókerületi szervezeteknek akarják biztosítani a működésükhöz szükséges eszközöket, összehangolni tevékenységüket. Mint mondta, a baloldal újjáépítése csak úgy lehetséges, ha a helyi problémákra találnak válaszokat.