Touché, monsieur Tarlós. En garde!

2014.09.03. 13:23

Tarlós István, Budapest főpolgármestere szerdán közleményben visszaszólt a neki kedden visszaszóló Lázár Jánosnak, aki a Miniszterelnökséget vezeti.

Az asszó kedden délután ugyanitt, a Facebookon kezdődött. Tarlós azzal kezdte, hogy nem mond le a budapesti nagyberuházásokról, „sem a Margitsziget, sem az állatkert, sem a Lánchíd fejlesztéséről, amelyeket a hírek szerint Lázár János kancelláriaminiszter le akar állíttatni".

Lázár visszavágása szerint a magyar kormány minden budapesti fejlesztést támogat, amit Brüsszel jóváhagy. „Az állatkerti fejlesztések ügyét személyesen is fogom támogatni, már csak Tarlós István barátom miatt is” – írta.

A főpolgármester két hónapja egy interjúban igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy létezik-e Tarlós–Lázár-ellentét.

A Miniszterelnökség az év elején magához vonta a középtávú budapesti EU-s fejlesztéseket, ami után úgy nézett ki, hogy a főváros százmilliárdos forrásoktól eshet el. A tárca azt közölte: Budapesten a közlekedési infrastruktúra elérte az európai átlagot, az EU legfeljebb az elővárosi vasutakat támogatja, az uniós fejlesztésekre pedig inkább vidéken van szükség.

Tarlósnak azt ajánlották, ha ezzel nem ért egyet, lobbizzon Brüsszelben. A főpolgármester korábban már meglebegtette, hogy ha nem kapnak pénzt, szükség esetén leállítja a teljesen leamortizálódott 3-as metrót. Lázár János ezután bejelentette: a kormány idén márciusban garanciát vállalt a 3-as metró felújítására.