Azonnal nyomozót küldene a helyszínre az új rendőrfőkapitány

2014.09.05. 06:44 Módosítva: 2014.09.05. 09:15

Bucsek Gábor, Budapest július elsejétől hivatalba lépett rendőrfőkapitánya a Magyar Hírlapnak és a Magyar Nemzetnek is adott interjút, ahol a terveiről beszélt. A legsürgetőbb feladatnak az erőszakos bűncselekmények - rablások, kifosztások, garázdaság - , a kábítószerekhez köthető bűnök és a gépjárműlopások visszaszorítását tartja.

A Magyar Hírlapnak azt mondta: ennek érdekében a testületnél elkezdték átalakítani a nyomozók szolgálatát, hogy ők érkezhessenek először a bűntettek helyszínére. Az így felszabaduló közrendvédelmi járőrök pedig a közterületeken teljesíthetnek szolgálatot, ezzel is növelve a törvénytisztelő állampolgárok biztonságérzetét. A Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy a folyamatban lévő bűncselekmények megszakítására 5-6 perc alatt a tett helyszínére kell érniük a rendészeti járőröknek. 

Bucsek Gábor arról is beszélt, hogy a BRFK ötvenezer túlórát fizethet ki az állomány tagjainak az év hátralévő részében. Erre a kormány úgynevezett huszonnégy órás programja ad lehetőséget. 

A főkapitány nem tervez személyi változásokat a testületnél, kinevezésekor minden munkatársának bizalmat szavazott. Ez alól a felderítő osztály kivételt képez, említette meg a Magyar Nemzetnek. Bucsek Gábor szerint ugyanis a felderítők tevékenysége túl széleskörű, ezért egészséges feladatmegosztásra van szükség a Nemzeti Nyomozó Irodával. Ez alapján szeptembertől a BRFK felderítő osztályának a kábítószerrel és az autólopásokkal kapcsolatos bűncselekményekkel kell foglalkoznia, a szervezett bűnözői körök tevékenységének felderítése pedig az NNI egységeire hárul. A főkapitány szerint meg kell erősíteni a humán hírszerzést is a rendőrségen belül.