Debrecenbe kéne menni, közbeszerzést kéne nyerni

DEBRE20130816034
2014.09.08. 13:00 Módosítva: 2014.09.08. 13:01

Egy jól sikerült közbeszerzésről számol be a Vagy.hu, bármi legyen is az. A Debreceni Egyetem írt ki közbeszerzést az egyetem sajtóirodájához és az intézményi PR-hoz kapcsolódó médiastratégia-alkotási, médiatervezési szolgáltatások, hírügynökségi tevékenységet ellátására. Három cég pályázott, majd végül az egyetem sajtófőnökének családi cége nyerte el a közel 25 milliós munkát.

Mi derül ki a cikkből?

  • M. Tóth Ildikót, a Debrecen Televízió volt hírigazgatóját, Márton Attila volt fideszes országgyűlési képviselő feleségét a Debreceni Egyetem 2013 végén kinevezte sajtófőnöknek.
  • Ezután az egyetem közbeszerzést írt ki az egyetemi sajtóirodához kapcsolódó hírügynökségi tevékenység elvégzésére.
  • Három pályázó cég közül éppen az a cég nyert − Clarbis Tanácsadó Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. −, amelyben a két tulajdonos közül az egyik M. Tóth Ildikó, az egyetem frissen kinevezett sajtófőnöke.

Így M. Tóth Ildikó magával tárgyal, magát bízza meg, és egymás közt magában tárgyalja meg az elvégzendő feladatokat, azok árait, majd megbeszéli magával, hogy az elvégzett feladat elfogadható-e vagy nem. Vagy valami ilyesmi.

A közbeszerzés nem könnyű dolog, az már biztos. Ha úgy vesszük, miért ne végezné ezeket a feladatokat annak az embernek a cége, akiben már eleve annyira bízott az egyetem, hogy kinevezte sajtófőnöknek. De akkor meg minek közbeszerzés? Ja, mert lehet, hogy törvényi kötelezettség egy ilyen feladatnál közbeszerzést kiírni? Ott meg miért ne nyerhetne a sajtófőnök cége? Valószínűleg pontosan tudja, hogyan kell pályázni a saját egyetemének pályázatára. Megannyi kérdés.

Valószínűleg nem M. Tóth gonosz ikertestvére trükközik

Az ügyben megkerestük a Clarbis Kft.-t, ők ugyanis a cikkben nem szólaltak meg. M. Tóth Ildikó ügyvezető kérdésünkre azt írta, hogy ő nem áll, és soha nem is állt munkaviszonyban a Debreceni Egyetemmel. M. Tóth válaszában arra is kitért, hogy szerinte a Vagy.hu cikke valótlan állításokat tartalmaz, amelyekkel szándékosan akarják lejáratni, ezért a cikkel kapcsolatban megteszik a szükséges jogi lépéseket.

Ehhez képest viszont az egyetem honlapján M. Tóth Ildikó nevére keresve az egyetem sajtófőnökének elérhetőségeihez jutunk. A Facebookon keresgélve is arra lehet következtetni, hogy ez az M. Tóth Ildikó az az M. Tóth Ildikó, ugyanis van egy M. Tóth Ildikó nevű Facebook-felhasználó, aki a Clarbis Kft. és a Debreceni Egyetem linkjét is osztotta már meg a falán, ráadásul a fotói alapján jól láthatóan ugyanarról a személyről van szó.

Az üggyel kapcsolatban természetesen megkerestük az egyetemet is. Az intézmény cikkünk megjelenéséig nem válaszolt a kérdésekre.