Lázadnak és tüntetnek a miskolci szülők

2014.09.09. 12:37 Módosítva: 2014.09.09. 12:39

Ma este hétkor tüntetnek a Miskolci Kazinczy Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolába járó diákok szülei az eddigi igazgató leváltása és Dávid Enikő kinevezése miatt.

A demonstrációt a szülői munkaközösség szervezi. Közleményük szerint mécsesgyújtással tiltakoznak

az igazgató asszony kétséges körülményű kinevezése ellen, mely semmibe vette a szülők, a tanárok és a többi bíráló testület véleményét.

A közlemény szerint Dávid Enikő pályázatának támogatottsága 0 százalék volt. A szülők arra is készülnek, hogy első lépésként megtagadják az iskolai támogatások befizetését, ami a diákönkormányzat, az iskolai sportkör, a tisztasági felszerelések és az iskolai alapítvány támogatásáért fejenként 4000 forint. A szülők adójuk 1 százalékával sem kívánják támogatni „Dávid Enikő iskoláját”.

Tudatjuk, hogy a támogatások önkéntesek, nem vagyunk kötelesek azokat befizetni. Ha nem számított a véleményünk, ne számítson a pénzünk sem!

A Kazinczy szülői munkaközössége külön kiemeli, hogy

az ügyben a tantestülettől és a pártpolitikai nyilatkozatoktól teljes mértékben elhatárolódunk!  

Mint megírtuk: Dávid Enikő korábban egy miskolci gimnáziumban is próbálkozott. Az akkor még az önkormányzat által üzemeltetett Földes Ferenc Gimnáziumban is egyöntetűen elutasították pályázatát – melyből egyébként több elemet is újrahasznosított a Kazinczyba küldött anyagában. Az ottani régi igazgatót csak a tantestület és a szülők tüntetéssorozatának hatására erősítették meg pozíciójában.

A Miskolci Kazinczy Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola  igazgatói posztjára kiírt pályázatra ketten jelentkeztek. Az eddigi igazgatót egyöntetűen támogatta 17 munkaközösség, Dávid Enikő pályázatában viszont felrótták a szakmai hiányosságokat és a vezetői tapasztalat hiányát. A pályázat első körben eredménytelen lett. Az iskola meglepetésére azonban a szeptemberi tanévnyitó után két órával a külső pályázó, Dávid Enikő megjelent az iskolában és azt mondta: augusztus 15-i hatállyal érvényes megbízólevele van, ő mostantól az iskola igazgatója.

Az igazgatóváltásra Balog Zoltán emberierőforrás-minisztertől szerettünk volna magyarázatot kérni, de az Emmi szerint ez Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár hatásköre. Részletes kérdéseinkre az Emmi két esetben rendkívül szűkszavúan válaszolt. Csak annyit közöltek, hogy az ügyben szakmai döntés született, a jogszabályoknak megfelelően jártak el, és a diákokat nem érte hátrány.