Az Emmi annyit bizonyított be, hogy nem Balog nevezi ki az iskolaigazgatókat

2014.09.09. 11:11 Módosítva: 2014.09.09. 12:23

Hétfőn megpróbáltuk megszólaltatni Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert, hogy magyarázza el: miért neveztek ki a Miskolci Kazinczy Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolába egy vezetői tapasztalattal nem rendelkező pályázót az intézményt 13 éve sikeresen vezető igazgató helyére. Azt szerettük volna elérni, hogy a sokadik ilyen eset után egyszer végre álljon ki valaki, és indokolja meg, milyen alapon születnek ezek a döntések. A minisztert nem sikerült megszólaltatnunk, Balog Zoltán sajtósa azt kérte, kérdéseinket ne Balog Zoltánnak, hanem Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkárnak tegyük fel.

Az Emmi stábja az ügyben korábban feltett kérdéseink megválaszolásánál nem mutatott túl nagy aktivitást, most viszont hihetetlen sebességre kapcsolt. A Balog Zoltánnál tett kísérletünk után bő egy órával már küldtek egy levelet nekünk. Ebben ezt írták: a minisztérium hatályos szervezeti és működési szabályzata szerint a köznevelési intézményvezetői kinevezésekről a köznevelésért felelős államtitkár dönt.

A minisztérium tehát azt írta, a kinevezésről nem Balog Zoltán döntött. Mi erre idéztük a köznevelési törvényt, ami azt tartalmazza, hogy az állami iskolákban az igazgatókat az oktatásért felelős miniszter bízza meg öt évre. Visszaidéztük azt is, hogy korábban Hoffmann Rózsa sehol nem mulasztotta el elmondani, hogy a miniszter fogja kinevezni az iskolaigazgatókat, hogy ezzel is emelje presztízsüket.

Eltelt egy fél nap. Kedden reggel újabb levelet kaptunk a minisztériumtól. Ebben tovább pontosítanak. Ezt írják:

Az EMMI hatályos SZMSZ-e 29. §(4) bekezdése kimondja: A köznevelésért felelős államtitkár gyakorolja az állami fenntartású köznevelési intézmények intézményvezetőinek megbízásával, illetve megbízásuk visszavonásával kapcsolatos törvényben meghatározott miniszteri jogosítványokat.

Az Emminek tehát két fordulóban közel 20 óra alatt azt sikerült bebizonyítania, hogy az iskolaigazgatók kinevezéséről nem Balog Zoltán dönt és nem is ő nevezi ki őket. Tegnapi cikkünkben ezért nem helytállóak azok a megállapítások, hogy Balog Zoltán váltotta le a miskolci igazgatót. 

Továbbra sem kaptunk választ azonban sem mi, sem a miskolci iskola tantestülete, sem az oda járó gyerekek szülei a lényegi kérdésekre. A történet röviden: tavasszal lejárt a Kazinczy igazgatójának megbízása. A pályázatra ketten jelentkeztek: Dózsa Lászlóné, az újrázni akaró régi igazgató és egy külsős aspiráns, Dávid Enikő. Az addigi igazgatót egyöntetűen támogatta 17 munkaközösség, Dávid Enikő pályázatában viszont felrótták a szakmai hiányosságokat és a vezetői tapasztalat hiányát. A pályázat első körben eredménytelen lett. Az iskola meglepetésére azonban a szeptemberi tanévnyitó után két órával a külső pályázó, Dávid Enikő megjelent az iskolában és azt mondta: augusztus 15-i hatállyal érvényes megbízólevele van, ő mostantól az iskola igazgatója.

Az Emmi a múlt héten kedden elküldött kérdéseinkre két nappal később ennyit válaszolt:

A Miskolci Kazinczy Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában a tanév rendben elindult, a gyerekeket semmilyen hátrány nem érte. Az igazgatónő megbízását adminisztrációs okok miatt csak később tudta átvenni.

Balog Zoltán hétfői megkeresése után egy kicsit bővebb választ küldtek. Ezt:

A pályázat elbírálása a jogszabályi feltételeknek megfelelően zajlott le, és a szakmailag alkalmasabb jelölt lett kiválasztva. Az igazgatónő megbízását adminisztrációs okok miatt csak később tudta átvenni.

Kérdéseink tehát továbbra is ugyanazok. Ezúttal már Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkárhoz:

  • Miért váltották le az iskolát 13 éve sikeresen vezető igazgatót, akit egyöntetűen támogatott 17 munkaközösség?
  • Milyen szakmai vagy más érvek szóltak a külső pályázó mellett, akinek nincs vezetői tapasztalata?
  • Ha első körben eredménytelen lett a pályázat, ki és mikor döntött végül úgy, hogy a külsős pályázó nyerje meg azt?
  • Hogyhogy a tankerület augusztus 25-i tanévkezdési utasításában nem szerepelt a 10 nappal korábbi döntés a külsős pályázó kinevezéséről?
  • Mennyire fogadható el az, hogy egy augusztus 15-én kinevezett igazgató szeptember 1-jén 11 órakor vegye fel a munkát elkészült tantárgyfelosztás és órarend mellett?
  • Ez a döntés mennyiben javítja az oktatás minőségét a miskolci iskolában, vagy ahogy a Balog Zoltánnak írt nyílt levélben az iskola fogalmaz: valóban az emberi erőforrások legjobb felhasználása történt e megbízás által?