Az újpesti polgármester jól lehordta a MÁV-ot

2014.09.11. 11:18
Kiállt egy graffitis mellett az újpesti polgármester, akit a MÁV épp meg akar büntetni. Wintermantel Zsolt levélben kérte számon a MÁV vezérigazgatóján, miért keménykednek egy illegálisan elhelyezett Nagy-Magyarországgal keretezett UTE-címer miatt. Szerinte ugyanis a képpel esztétikusabb lett környezet, mint a vasúttársaság rengeteg közpénzt felemésztő karbantartásában bármikor. A vasutat nem hatotta meg.

„Nekem még a graffitivel díszített fal is jobban tetszik, mint egy málladozó, roskatag épület.”

Untitled-3

Ezt Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere írta Dávid Ilonának, a MÁV Zrt. vezérigazgatójának, hozzátéve, hogy a kerületben a sínek mentén álló vasúti ingatlanok gettóra emlékeztető, elhanyagolt, lepukkant látványa nem csak az utasokat riasztja, hanem a helyieket és az átutazókat is. A polgármester egy büntetésére váró, engedély nélkül akciózó graffitis érdekében küldött hivatalos levelet a vasúttársaság vezetőjének.

A MÁV emberei az újpesti vasúti híd hídfőjén található épületnél kapták el a falfirkást, amikor egy olyan piros-fehér-zölddel határolt Nagy-Magyarországot festett a falra, amelynek a közepén az UTE sportklub címere volt látható.

Wintermantel elismeri, hogy a graffitisnek nem volt engedélye, ezért a kép „jogilag mindenképp minősíthető”, de hozzáteszi azt is, hogy vandalizmus vagy művészet-e a falfestés, már nem ilyen könnyű megítélni. A levélből kiderül, hogy a kép elkövetője többedmagával részt vett az újpesti Városkapunál lévő metrószellőző kidekorálásában is. Ott az önkormányzat által is támogatott akcióban új színes képek kerületek a metróépületre.

A MÁV válaszában felhívja a figyelmet arra, hogy évek óta biztosít olyan felületeket, ahol a graffitisek „rendezett keretek között és megfelelő felügyelettel” „kellemes színfoltokkal” gazdagíthatják a környezetet. Ilyen hely például a Keleti pályaudvar kerítése a Kerepesi úton vagy a kelenföldi aluljáró fala. A MÁV épületei, kocsiparkja azonban így is „az önjelölt művészek” célpontjai maradnak, akik „minden esetben szépnek, és odaillőnek tartják” alkotásukat.

Előtte
Előtte

A graffitik napi szinten rengeteg problémát okoznak a vasútnak, a MÁV- alkalmazottaknak pedig nem feladatuk, hogy a „széles közvéleménnyel egyező módon, teljes biztonsággal” ítéljék meg a falfirkák esztétikai értékét.

A MÁV-nál évek óta szigorú vezérigazgatói utasítás van érvényben az ilyen jogellenes cselekményekkel kapcsolatos eljárási rendről. A vasúttársaság szerint az „esetenkénti engedékeny hozzáállás – bár a falfirkák művészi színvonalában valóban különbség mutatkozik – bátorítólag hatna” a többi illegális graffitisre. A konkrét nagy-magyarországos kép ügye – írta a MÁV Wintermantelnek – rongálásnak minősül, ezért a vasút alkalmazottja a belső szabályoknak megfelelően tett feljelentést.