Szilvia
5 °C
16 °C

Szokatlanul keveset beszélt Orbán a zárt Fidesz-ülésen

2014.09.11. 13:21
Az Index információi szerint a nagy biztonsági intézkedésekkel elzárt tapolcai frakcióülés első estéjén elmaradt a hasonló eseményeken már megszokottá vált maratoni, sokszor 3-4 órás miniszterelnöki tájékoztató.

Forrásaink szerint Orbán Viktor szerdán este fél-egy órás beszédet mondott, amelyben központi helyet játszott a nemzetközi helyzet elemzése.

A Fidesz képviselőcsoportja előtt Orbán – a múlt hétvégén, szintén a sajtó kizárásával lezajlott kötcsei találkozón elmondottakkal összhangban – az orosz–ukrán szembenállásról és a helyzetben követendő magyar stratégiáról beszélt.

Orbán szerint ebben a helyzetben a magyar politikának nem szabad a moralizálás csapdájába esni. A miniszterelnök szerint ugyanis gyermeki hozzáállás mások helyzetébe beleélni magunkat és eszerint cselekedni. Ehelyett a magyar érdekeket kell szem előtt tartanunk. Magyarországnak ugyanis fontos gazdasági érdekei vannak, amelyek főleg Oroszországhoz kötik.

A miniszterelnök megismételte azt a Kötcsén elmondott gondolatát is, hogy ezt hogyan gondolja kivitelezni a gyakorlatban. Azt mondta, a gazdaságban galambok leszünk, a védelemben meg héják. Abban az értelemben leszünk galambok, hogy a gazdasági békét fogjuk hirdetni ebben a konfliktusban, mert a szembenállás senkinek sem az érdeke.

Orbán kitért az uniós szerepvállalásra is, és távollétében megdicsérte Navracsics Tibort, aki éppen néhány órával a frakcióülés előtt kapta meg az oktatási, kulturális és ifjúsági polgárjogi ügyekért felelős biztosi jelölést.

A szerdai frakcióülés esti szakaszában Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője vette át a szót Orbántól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?