Szokatlanul keveset beszélt Orbán a zárt Fidesz-ülésen

2014.09.11. 13:21
Az Index információi szerint a nagy biztonsági intézkedésekkel elzárt tapolcai frakcióülés első estéjén elmaradt a hasonló eseményeken már megszokottá vált maratoni, sokszor 3-4 órás miniszterelnöki tájékoztató.

Forrásaink szerint Orbán Viktor szerdán este fél-egy órás beszédet mondott, amelyben központi helyet játszott a nemzetközi helyzet elemzése.

A Fidesz képviselőcsoportja előtt Orbán – a múlt hétvégén, szintén a sajtó kizárásával lezajlott kötcsei találkozón elmondottakkal összhangban – az orosz–ukrán szembenállásról és a helyzetben követendő magyar stratégiáról beszélt.

Orbán szerint ebben a helyzetben a magyar politikának nem szabad a moralizálás csapdájába esni. A miniszterelnök szerint ugyanis gyermeki hozzáállás mások helyzetébe beleélni magunkat és eszerint cselekedni. Ehelyett a magyar érdekeket kell szem előtt tartanunk. Magyarországnak ugyanis fontos gazdasági érdekei vannak, amelyek főleg Oroszországhoz kötik.

A miniszterelnök megismételte azt a Kötcsén elmondott gondolatát is, hogy ezt hogyan gondolja kivitelezni a gyakorlatban. Azt mondta, a gazdaságban galambok leszünk, a védelemben meg héják. Abban az értelemben leszünk galambok, hogy a gazdasági békét fogjuk hirdetni ebben a konfliktusban, mert a szembenállás senkinek sem az érdeke.

Orbán kitért az uniós szerepvállalásra is, és távollétében megdicsérte Navracsics Tibort, aki éppen néhány órával a frakcióülés előtt kapta meg az oktatási, kulturális és ifjúsági polgárjogi ügyekért felelős biztosi jelölést.

A szerdai frakcióülés esti szakaszában Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője vette át a szót Orbántól.