Totális rezsiállamosítást jelentett be Rogán

2014.09.17. 20:28 Módosítva: 2014.09.17. 20:44

Két, közösségi tulajdonban lévő nonprofit rezsiszolgáltató cég jöhet létre, mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerdán az Inforádióban. Rogán Antal azt mondta, hogy a múlt heti tapolcai Fidesz-KDNP-frakcióülésen döntöttek arról, hogy felhatalmazzák a kormányt egy nonprofit, közösségi tulajdonban lévő rezsiszolgáltató létrehozásáról szóló munka elindítására.

A tanácskozáson úgy határoztak, hogy kétféle ilyen cég álljon majd fel. Az egyikhez azok a területek tartoznának, amelyek eddig inkább piaci szolgáltatások voltak, így elsősorban a gáz, a villamos energia és a távhő, bár utóbbi jellemzően önkormányzati szolgáltatás.

A másik, szintén nonprofit cég azokat a szolgáltatásokat fogná össze, amelyek eddig is leginkább önkormányzatiak voltak, így például a víziközmű-szolgáltatást és a hulladékszállítást. Lehetővé kell tenni, hogy az országban (a lakosság körében) bárki választhassa ezt a két nagy nonprofit társaságot, amelyek gyakorlatilag egyetemes szolgáltatók lennének.

Arra a kérdésre, hogy a két cég megvásárolná-e a most működő szolgáltatókat, a politikus azt válaszolta: a nonprofit rezsiszolgáltatók ügyében konkrét döntések még nem születtek, először a kormánynak kell vázolnia elképzelését.

"Addig nem akarok semmit megelőlegezni, amíg a részletkérdéseket nem tárgyaljuk át, (...) ez a jövő év tavaszának témája lesz", az említett céges struktúra a következő év elején körvonalazódhat – mondta Rogán. Februárban Lázár János azt mondta, hogy a kormány közeli célja, hogy egyedüli szereplő legyen a magyar energiapiacon.

A fideszes politikus hozzátette, hogy arra is kérték a kormányt: vizsgálja meg, hogy a paksi atomerőmű tudná-e a jelenleginél is olcsóbban adni a villamos energiát az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek. A paksi bővítés lehetséges adóemelési hatásairól itt írtunk bővebben.

Idén tavasszal Németh Lászlóné fejlesztési miniszter jelentette be, hogy nonprofit energiaszolgáltatók lesznek Magyarországon.