Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Itt a tejrezsicsökkentés: kampányban csak 7 forint egy liter, ami pár éve még 180 volt

2014.09.24. 16:29 Módosítva: 2014-09-24 16:38:59
Erzsébetvárosban osztogatták a helyi Fidesz megbízásából, amíg meg nem jelent az Index fotósa. Agresszívan léptek fel ellene, majd inkább elmenekültek. Nem értjük.

Sor kígyózott szerda dél körül az Almássy téren a Vattamány Zsolt polgármestert népszerűsítő fideszes stand előtt – pontosabban a stand mellett, ugyanis nem éppen a narancssárga tollak és szórólapok hozták ennyire lázba a helyieket. Egy furgonról hét, azaz hét forintért osztogatták a termelői tej literjét. Az akciót pár nappal korábban postaládákba beszórt szórólapokon hirdették meg. Igaz, akkor még csak tíz forint volt egy liter.

Amikor kollégánk a helyszínre érkezett, hogy megnézze és lefotózza, vajon mi ez a nagy tömörülés a téren éppen ebédidőben, a tejosztásban részt vevők közül többen rögtön agresszívan léptek fel és megpróbálták akadályozni a munkájában. Az aktivisták valamiért idegesen telefonálgatásba kezdtek, miközben a tejesek pár perc alatt mindent bepakoltak a furgonba és elhajtottak.

Az a cég, melynek furgonjáról a hétforintos tejet árulták, 2011-ben az önkormányzat lapjában, az Erzsébetvárosban még 180 forintért hirdette „tejeskocsiból, hozott flakonba″ a termelői tej literjét. A magyarázatot a szórólap adja meg, melyet az LMP-s Heltai László posztolt is saját Facebookjára: a tejosztás valójában „egyedülálló jótékonysági akció″ volt a kerületi Fidesz szervezésében. A helyieknek mindössze a lakcímkártyájukat kellett bemutatniuk. 

Tejrezsicsökkentés

2011: 180 Ft -> 2014. szeptember 20. környéke: 10 Ft -> 2014. szeptember 24.: 7 Ft

fidesztej
Fotó: Index / Olvasói fotó

A Kettős Mérce blog szerint a tejet „Szeretettel, Fidesz" matricával díszített flakonban osztogatták, a kistermelő pedig a rezsicsökkentett tejről azt mondta,

a kormány támogat minket, ezért ilyen olcsó a tej.

A tejosztással kapcsolatban kerestük telefonon Vattamány Zsolt polgármestert, de egyelőre nem sikerült elérnünk. Pedig szeretnénk megkérdezni többek között azt,

  • miért viselkedtek a tejosztók ennyire ellenségesen a fotósunkkal,
  • miért próbálták meg akadályozni a munkájában,
  • és az sem fér a fejünkbe, hogy amennyiben a tejakció minden szempontból rendben zajlott, miért menekültek el akkora hirtelenséggel a helyszínről. 

Tényleg nem értjük.