Ödön
1 °C
11 °C

Falus Ferenc visszalép

2014.09.28. 21:05
Bokros Lajos mögé áll be két héttel a választások előtt a baloldal, az Index információja szerint Falus Ferenc hétfőn bejelenti a visszalépését. Úgy tudjuk, hamarosan Magyar György is visszalép Bokros javára. A baloldali pártok vezetői már napok óta egyeztettek Falus lecseréléséről, ugyanis hatástalannak találták a kampányát, amely a kerületi esélyeket is rontja.

Visszalép hétfőn a főpolgármester-jelöltségtől Falus Ferenc, tudtuk meg. A visszalépésről már a múlt héten elkezdődtek az egyeztetések, a Falus mögött álló pártok (MSZP, DK, Együtt-PM) hétfőn döntenek hivatalosan a visszaléptetésről.

Falus visszalépését mindhárom pártból megerősítették. Az Együtt-PM és a DK elnöksége délelőtt jóváhagyja a cserét, az MSZP budapesti párttanácsa pedig délután ülésezik.

Úgy tudjuk, Falus a közvélemény-kutatásokon jobban álló Bokros Lajos javára fog visszalépni. Várhatóan az MSZP, a DK és az Együtt-PM is beáll a MoMa jelöltje mögé. Bokros esélyeit növeli Tarlóssal szemben, hogy Magyar György is hamarosan visszalép a javára. Bokros Lajos néhány napja azt nyilatkozta az Indexnek, hogy ő a MoMa jelöltjeként semmilyen körülmények között nem lép vissza. És az összefogás ügye felgyorsulhat az utolsó napokban.

Szombaton egy kampányrendezvényen már kérdeztük Falus Ferenctől, hogy a levegőben van-e a visszalépése, de akkor rejtélyesen azt mondta az Indexnek, várhatunk bármit, mosolyra adó okot mindig fog adni. Egy pénteken rögzített felvételen a HírTv-ben pedig a kérdésre, hogy mi a különbség Falus Ferenc és Bokros Lajos között, Falus azt válaszolta: lényeges különbség, hogy őt 3-4 párt támogatja, Bokros párttámogatása pedig egy kis párté, aminek a támogatottsága sajnálatosan mérhetetlen. Amikor valaki főpolgármesternek indul, szüksége van támogatókra, és jobb azt előre megszerezni.

Bokros Lajos a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) jelöltjeként indul a választáson, a szabályok szerint a szavazólapon is csak ez a logó lesz a neve mellett. A következő két hétben azonban az MSZP, a DK és az Együtt-PM is Bokrossal kampányol, például a tervek szerint minél több baloldali kerületi polgármester-jelölttel mutatkozik majd és közös kampányzáró is lesz. A tervek szerint Bokros hétfői sajtótájékoztatóján az őt immár támogató baloldali politikusok is részt vesznek majd.

Bodnár Zoltán, a Liberálisok jelöltje azonban hajthatatlan, ő nem tervezi továbbra sem a visszalépést.

Falus elegánsan beletörődött

A baloldal lépése ugyan példátlan, de nem teljesen váratlan. Mint arról beszámoltunk, a baloldali vezetők is kiakadtak szeptember elején Falus elhíresült vödrös videóján, néhányan már ekkor arról beszéltek, hogy Falus kampánya menthetetlen, váltani kellene.

A pártok ugyan szűkítették Falus mozgásterét, napi kötelező kommunikációs egyeztetést hívtak össze, és a sajtómegjelenéseit is kizárólag az Együtt-PM intézte. Ennek ellenére is a baloldali politikusok között az elmúlt hetekben egyre több kritika érte Falus kampányát. Hatástalan, nem átütő, lehúzza a budapesti baloldali jelölteket - ilyen megjegyzéseket hallottunk baloldali politikusoktól az elmúlt napokban Falus kampányáról.

Falus esélyeit tovább rontotta, hogy baloldali vetélytársainak esze ágában sem volt visszalépni, sőt a Nézőpont kutatása szerint még Bokros Lajos is megelőzte volna. Ekkor már több MSZP-s és DK-s politikus is beszélt arról háttérben, hogy Bokros támogatását is komolyan meg kellene vizsgálni.

A baloldali vezetők menteni akarták a menthetőt, ezért múlt héten szűk körben már elkezdtek arról beszélni, hogyan lehetne változtatni az egész helyzeten: minél kevesebb főpolgármester-jelöltet hagyni a pályán, illetve felpörgetni a budapesti kampányt. Úgy döntöttek, hogy Falus visszalépése és Bokros támogatása a megoldás. Pár nappal ezelőtt közölték a dolgot Falussal, aki egy politikus szerint "nagyon elegánsan" vette tudomásul a dolgot, és biztosított mindenkit, hogy mivel Tarlós István leváltásáért küzd, ő is beáll Bokros Lajos mögé. 

Falus augusztus elején jelentette be, hogy a 3 párt támogatásával ő lesz Tarlós István egyik kihívója. Falus korábban az MSZP tagja volt, később a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Egyesület alapítói között bukkant fel.

Falus Ferencről írt portrénkat itt olvashatja > > > > > > > > > > > > >

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?