Szijjártónak két hónapig nem tűnt fel a 167 milliós háza

2014.10.01. 14:20 Módosítva: 2014.10.01. 18:53
Több mint két hónappal azután, hogy megvette 167 milliós házát, még mindig Szijjártó Péter régi vagyonnyilatkozatát használta a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A tárca másik négy államtitkár friss bevallást tett közzé július közepén, Szijjártó azonban a vagyoni helyzetének jelentős változása ellenére sem készített újat. Frissítés: cikkünk megjelenése után a minisztérium jelezte, hogy Szijjártónak nem is kellett leadnia vagyonnyilatkozatot a minisztériumban, mivel rá képviselőként az országgyűlési képviselőkről szóló szabályozás vonatkozott.

Mint ismert, a nemrég miniszterré kinevezett Szijjártó Péterről a múlt héten derült ki, hogy egy óriási, több mint 700 négyzetméteres luxuslakás tulajdonosa lett.

A dunakeszi ingatlan tulajdoni lapja szerint Szijjártó és felesége május 9-én jegyezte be hivatalosan is az adásvételt. Bár időközben kiderült, hogy a ház körül korábban is dolgoztak, Szijjártó azt állította, hogy országgyűlési képviselői vagyonnyilatkozatába azért nem került bele a negyedik ingatlana, mert azt május 7-én lezárta. Szijjártó szerint az árban nem tudtak megállapodni a régi tulajdonossal. A ház ingatlan.com-os hirdetése 198 millió forint volt a meghirdetési ár, ezt alkudták le 167 millióra.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumban, ahol Szijjártó Péter június közepétől szeptemberi miniszteri kinevezéséig államtitkárként dolgozott, július közepén tették közzé a tárca vezetőinek vagyonnyilatkozatait.

Update:

Cikkünk megjelenése után a KüKüM sajtófönöke útján levélben jelezte, Szijjártó Péternek törvény által biztosított lehetősége volt rá, hogy ne készítsen új bevallást. Az államtitkárokra vonatkozó szabályozás szerint országgyűlési képviselői mandátummal is rendelkező vezetőkre a képviselői szabályozás az irányadó, Szijjártó ezért nem adott le újabb bevallást.

A minisztérium honlapján az államtitkárok vagyonnyilatkozatainál látható, hogy Mikola István, Balatoni Mónika, Szabó László és Győri Enikő friss, júliusi keltezésű nyilatkozatot adott le. Szijjártó Péter államtitkári nyilatkozatát is július 15-én publikálták, csakhogy a link alatt a május 9-i képviselői bevallásának másolata található, holott időközben igen jelentős változás állt be a vagyoni helyzetében.

Szijjártó többször is magyarázkodni kényszerült a luxusingatlan megvásárlásának körülményei miatt. A külügyminiszter rosszul emlékezett, hogy mennyi pénzt adtak a szülei a 167 millióba , és mennyit fizetett ő. Múlt szerdán még azt mondta, hogy a szüleitől 67 milliót kapott, pénteken viszont már úgy emlékezett, hogy 79 milliót. Később az is kiderült, hogy nem 400, hanem 700 négyzetméteres a háromszintes ház.

Szijjártó nem tudja, mennyi a rezsije

Az érintett szerda délelőtt a Külgazdasági és Külügyminisztériumban egy állománygyűlés-hangulatú sajtótájékoztatón maga ment elébe a luxusvillájával kapcsolatos kérdéseknek. Azt mondta, a saját személye elleni „támadásokkal” semmi probléma nincs, „én is kritizáltam eleget politikustársaimat”, de a családtagjai nem közszereplők. Különben is, a villaügyet feltárni kívánó újságírók

nem voltak ott, amikor azért kellett a hétvégéket a nagyszülőknél tölteni, mert a szüleim akkor is dolgoztak.

Az érzelmes akkordok után Szijjártó többször is leszögezte, „széles körű családi összefogással” sikerült megteremtenie a jólétet, a Fideszre pedig akkor vetne árnyékot az ügy, ha a házat törvénytelen forrásból vette volna. 

Szijjártó annak ellenére is hangsúlyozta, büszke szülei teljesítményére, hogy nekiszegezték: a családi cégek érintettek volt a Gazdasági Versenyhivatal által 2007 és 2010 között feltárt kartellügyben, és a versenyhivatal csak azért nem rótt ki rájuk büntetést, mert készek voltak jelenteni a titkos megállapodás részleteiről.