Esernyőt kap a Kodály köröndi palota

k07
2014.10.02. 15:57

A Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ vállalja magára a júliusi tűzben tetejét vesztett Kodály köröndi lakóház ideiglenes védőtetőjének finanszírozását – derült ki az intézetet vezető Sághi Attila, valamint Terézváros polgármestere, Hassay Zsófia csütörtöki közös sajtótájékoztatóján az életveszélyessé nyilvánított épület tövében.

Az „Esernyő-projekt” körülbelül százmillió forintos beruházást jelent, amelyre a Forster vezetője szerint megvan a szükséges pénzügyi keret. Erre sem az önkormányzatnak, sem a társasháznak nem kell pénzt költenie, így ők a forrásaikat – például a biztosítótól várható pénzt – majd az állandó tető megvalósítására fordíthatják.

Sághi szerint a védőtető – amelynek megépítése három hónapot vehet igénybe a november 8-án meginduló munkálatokkal – három évig fog állni.

A világörökség részét képező épületen a végleges tető öt év múlva készülhet el.

A sajtótájékoztatón hangsúlyozták: a kormány az épület ügyébe a világörökségi státusz okán avatkozott be. A Forster központ „nem a lakókat és nem az itt csúfos kudarccal járó befektetőt támogatja” az esernyő-projekttel, a cél az ország számára is fontos érték megóvása volt.

Megveszik, eladják

Sághi az Indexnek elmondta, hogy az ideiglenes tető egy olyan fém állványon alapuló konstrukció lesz, amely bárhol másutt felhasználható lesz, tovább értékesíthető vagy visszaadható annak, akitől a Forster a szerkezetet megvásárolja. Erre egy tendert ír ki a központ, és folyamatban van a kivitelező kiválasztása is egy közbeszerzési eljárás keretében.

Jelenleg a KÉSZ Zrt. dolgozik az épület legfelső, harmadik szintjén az életveszély-elhárítás második szakaszán. Az önkormányzat által kiírt tenderen a feladatot nettó 167 millió forintért elnyerő cégnek november 8-ig kell végeznie a romok eltakarításával, bár egyes szakaszok átadása már október folyamán elképzelhető.

Sorsdöntő kérdés, hogy az egyes részein már a földszintig átázott épület meddig áll fedetlenül a fagyos időszakban.

A fagyással olyan károk keletkezhetnének, amelyek ugrásszerűen megnövelnék a helyreállítási költségeket.

Jobb lett volna másképp csinálni

Az önkormányzat által kitűzött feladat mindeddig az életveszély elhárítása volt, az épület állagmegóvása nem. A Lámer Géza vezetésével zajló munkálatok ütemezése szerint ez párhuzamosan nem volt megoldható. Így aztán a helyzet a júliusi tűz következményei még szeptemberben is tudott meglepetést okozni a tulajdonosoknak.

Két hónapja ázik a tető nélküli palota

Sághi szerint az ideális az lenne, ha máris egy állandó födém és a vasbeton szerkezetű végleges tető megépítésén lehetne dolgozni. Erről azonban tőkeerős tulajdonos híján nem lehet szó, pedig akkor jobban is végig lehetett volna gondolni a rendezési munkálatok ütemezését. Így viszont „mindenki, aki beavatkozott, csak a kármentés oldaláról tudta megközelíteni a kérdést” – mondta Sághi, aki szerint ha a helyreállítás a kezdetektől egy állami projekt lett volna, és a Forster azonnali megvalósítást kapott volna feladatul, akkor „nem pont ezt az utat járná”.

Felszámolás lassítja a kárfelszámolást

Egyszerűbb lenne a helyzet, ha a társasház kereshetne befektetőt a tető és a harmadik emelet helyreállítására. Valójában azonban épp egy ilyen, 2000-ben indult próbálkozás vezetett a mostani helyzethez: az akkor megbízott beruházó – és az őt 2005-ben váltó újabb befektető – nem végezte el az ígért feladatot – viszont részben az épület tulajdonosává vált –, így hosszas huzavona után 2012-ben az önkormányzat felmondta vele a szerződést. A kivitelező azonban nem tűnt el teljesen a képből, hiszen az Andrássy 83-85 Kft. részben a harmadik emelet tulajdonosa is lett,  és jelenleg felszámolás alatt áll.

A csődben lévő cég felszámolása akár két évig is eltarthat,

addig pedig nincs esély arra, hogy egy új befektető belevágna a feladatba.

Sághi azonban nem zárta ki, hogy akár a felszámolás alatt lévő kft-nek a beruházásra hitelt adó, mostanra államivá vált MKB is befektetője lehetne az épület üzleti alapú helyreállításának.

A Miniszterlenökségi Hivatalfelhatalmazásával a Forster Központ csak akkor kapcsolódott be, amikor látta, hogy nincs olyan érintett szereplő, aki képes volna megvalósítani az épület helyreállítását – mondta Sághi.

Lehet még hasonló tragédia

„Nem ez az épület az egyetlen, amelyik komoly veszélyben van.

A történtekből okulva szeretnénk proaktívabban fellépni, egy olyan kártérképpel, amelyen felsoroljuk a megítélésünk szerint veszélyben lévő ingatlanokat.

A Forster ebben az érintett tulajdonosokkal egyeztetve valamilyen munkacsoportot hoz létre, hogy megelőzzük a hasonló eseményeket” – mondta Sághi. Legutóbb augusztusban a Király utca 40-es számú, szintén átépítés alatt lévő épülete vált életveszélyessé, miután beomlott a kétszintes lakatlan ház födémje.

A lakók albérlete megmarad

A társasház biztosítója eddig még nem fizetett, az épület közös képviselője szerint a jövő héten ülhetnek le a biztosítóval tárgyalni. Lehet azonban, hogy komoly vita fogja megelőzni a kifizetést: a biztosító szerint ugyanis építési munka folyt az épületen, amikor a tűz keletkezett, nem pedig karbantartási munka.

A meghatározás döntő lehet: a társasház biztosítása szerint ugyanis

a biztosítónak az építési munkákból következő károkért nem kell fizetnie.

Óvári Gyula alpolgármester is megerősítette a nézetkülönbség tényét, és elmondta, hogy az önkormányzat ügyvédjeivel vizsgálja a helyzetet.

Ha nem fizetne a biztosító, az alapjaiban boríthatná fel a végleges helyreállítást, igaz, az állagmegóvást jelentő ideiglenes tető megépítését ez már nem befolyásolja.

Az önkormányzat eddig fél évre vállalta, hogy állja a Kodály köröndi palota lakóinak albérletét, ám Hassay Zsófia a sajtótájékoztatón elmondta:

az önkormányzat finanszírozza az albérleteket mindaddig, amíg az épület újra lakható nem lesz.